ВР розблокувала підписання закону про посилення габаритно-вагового контролю на дорогах

ВР розблокувала підписання закону про посилення габаритно-вагового контролю на дорогах

Укрінформ
Верховна Рада відхилила два проєкти постанов про скасування закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" (№3743).

Як передає кореспондент Укрінформу, жоден із проєктів №3743-П та №3743-П1 не набрав мінімально необхідних 226 голосів.

Таким чином Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зможе підписати закон та направити його на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

Автор одного з проєктів, народний депутат із депутатської групи "Довіра" Олександр Сухов, наполягав на скасуванні закону, оскільки вважає, що він суперечить принципу законодавчої збалансованості, зрозумілого тлумачення законодавчих актів і їх урегульованості. Він пропонував доопрацювати зазначений закон, а потім ухвалити його у відповідності до вимог нормотворчості.

Читайте також: «Зважені та щасливі»: Зеленський підписав закон про штрафи за перевантажені фури

Водночас авторка ще одного проєкту постанови, депутат із фракції "Голос" Олександра Устінова вважає необхіднім скасувати закон, адже нібито під час його ухвалення було допущено порушення вимог Конституції та Регламенту ВР щодо процедури ухвалення парламентом законів.

Як повідомлялося, Верховна Рада 29 червня 2021 року ухвалила закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» (№3743).

Зміни законодавчо закріплюють можливість фіксації порушень, пов’язаних з відсутністю документів (дозволів) щодо узгодження умов та режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень чи документу про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, в автоматичному режимі, та повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті щодо стягнення у судовому порядку плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, під час здійснення габаритно-вагового контролю.

Читайте також: Рада вдосконалила здійснення габаритно-вагового контролю транспорту

Закон також посилює відповідальність автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм.

Ухваленим документом також запроваджується відповідальність за відмову від габаритно-вагового контролю, яка передбачає, зокрема, накладення штрафу у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тис. грн) та за порушення, допущені при заповненні вантажовідправником товаро-транспортної накладної або інших передбачених законодавством документів на вантаж.

Зокрема, запроваджується адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото і кінозйомки, відеозапису в тому числі зафіксовані в автоматичному режимі.

Змінами до Кодексу про адміністративні правопорушення встановлюється відповідальність за невиконання водіями транспортних засобів, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів та/або вантажів, вимог уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті та його територіальних органів, про зупинку транспортного засобу.

Фото з сайту golos.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-