Верховна Рада ухвалила закон про реформу АРМА

Верховна Рада ухвалила закон про реформу АРМА

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон, який має на меті підвищити ефективність системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, а також збільшити надходження до державного бюджету.

Як передає кореспондент Укрінформу, за ухвалення відповідного проєкту закону №5141«Про внесення змін до Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів» в другому читанні та в цілому проголосували 322 народні депутати.

Як випливає з пояснювальної записки, закон створює умови для належної взаємодії між учасниками кримінального провадження з метою забезпечення Нацагентством ефективного управління активами і збереження та/або збільшення їх економічної вартості.

Зокрема, документ забороняє АРМА продавати нерухоме майно без рішення суду. Законодавці визначили, що нерухоме майно не може бути передане для реалізації без згоди власника такого майна до винесення обвинувального вироку суду, що набрав законної сили, або іншого судового рішення.

Читайте також: АРМА цьогоріч розшукало майна та активів на 6,8 мільярда

Водночас запроваджується норма про те, що рухоме майно може бути передане для реалізації без згоди власника за рішенням слідчого судді, суду за наявності хоча б однієї з таких підстав: 1) майно піддається швидкому псуванню; 2) майно швидко втрачає свою вартість; 3) витрати на зберігання рухомого майна протягом одного календарного року становлять більше 50% його вартості.

Також уточнено процедуру зберігання та управління майном.

Як зазначають розробники, закон спрямований на зниження корупційних ризиків у роботі агентства та усунення суперечностей між чинними законодавчими актами стосовно розшуку, управління та реалізації заарештованих активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-