Рада ухвалила антикризовий закон для ринку газу

Рада ухвалила антикризовий закон для ринку газу

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу".

Як передає кореспондент Укрінформу, за ухвалення відповідного проєкту закону №3508-д проголосували 303 народних депутати. 

Законом визначено організаційні та економічні заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу і поширюється на відносини із врегулювання заборгованості за спожитий природний газ, послуги його розподілу та транспортування.

Згідно із документом врегулюванню підлягає заборгованість за газ: постачальників природного газу за договорами купівлі-продажу (постачання) природного газу для постачання побутовим споживачам; постачальників природного газу та операторів газорозподільних мереж за договорами про надання послуг з транспортування газу; заборгованість операторів ГРМ, за договорами купівлі-продажу природного газу для виробничотехнологічних та власних потреб, укладеними з НАК "Нафтогаз України".

Читайте також: Сума боргів на ринку газу перевищує ₴120 мільярдів – Нафтогаз

Крім того, під дію закону потрапляє дебіторська заборгованість побутових споживачів перед постачальниками природного газу в розмірі несплачених обсягів, що виникла внаслідок приведення об’єму природного газу до стандартних умов, а також заборгованість населення через визнання судами незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів України про затвердження норм споживання природного газу населенням без лічильників у період з 1 жовтня 2014 року до розрахункової дати.

Розрахунковою датою визначено 31 грудня 2020 року.

Взаєморозрахунки будуть проводитися за рахунок видатків державного бюджету учасниками процедури врегулювання заборгованості. Обсяги заборгованості повинні підтверджуватися висновком суб’єкта аудиторської діяльності.

Як повідомлялося, станом на 5 травня сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ та ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України» складала близько 67 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-