«Критична сировина» для ЄС: Україна володіє родовищами 21 елементу з 30 - Маасікас

«Критична сировина» для ЄС: Україна володіє родовищами 21 елементу з 30 - Маасікас

Укрінформ
На території України зосереджені родовища 21-го рідкоземельного елементу, з переліку 30 речовин, що визначені Євросоюзом як «критична сировина» для виробництва пристроїв для розвитку «зеленої» енергетики, зокрема, акумуляторних батарей.

Про це сьогодні в Києві, підбиваючи підсумки конференції «Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей», сказав глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наше спільне безвуглецеве майбутнє потребує масового застосування електричних автомобілів, вітрових турбін, сонячних панелей та енергетичних сховищ. Цей технологічний зсув залежить від надійного доступу до критично важливих сировинних матеріалів, що використовуються для цих приладів. ЄС визначив 30 сировинних матеріалів, які є критичними для такого переходу. Україна має резерви 21-го з цих 30-ти найменувань», - сказав європейський дипломат.

Читайте також: Акумулятори та електрокари: Шефчович розповів про перспективи на ринку ЄС для України

Він підкреслив, що ця обставина, як і величезний потенціал України в інноваціях і технологіях та близька відстань до ЄС, - всі ці елементи потрібні для успішного партнерства між Україною і ЄС.

Маасікас зауважив також, що підписання меморандуму про порозуміння щодо критичної сировини, яке відбулося сьогодні, є лише першим кроком. Зараз Україна і ЄС мають здійснити кроки, щоб сприяти інвестиціям, створити можливості для фінансування, підтримати ключових промислових гравців. Це допоможе їм розвинути надійні та стійкі проєкти, які охоплюють всі стадії процесу, від видобування та вилучення елементів до їх переробки та утилізації. Все це потребує подальшого наближення українських та європейських регуляторних норм у сфері видобутку.

«Україна має великий потенціал для збільшення виробництва місцевих сировинних матеріалів, але ключовим елементом реформ у сфері цієї промисловості є належне правове поле, яке поки що залишається бар’єром для інвесторів. ЄС готовий допомогти у цих зусиллях. Ми вже надаємо технічну допомогу, щоб допомогти уряду розробити бачення нових правил, які створять більш привабливі умови для інвестицій та забезпечать чіткі вимоги до ліцензування та природоохоронних завдань», - сказав представник ЄС в Україні.

Читайте також: Єврокомісія представила в Києві фінансовий інструмент для покриття інвестиційних ризиків

Він підкреслив, що стратегічне партнерство між Україною і ЄС у сфері критичних сировинних матеріалів сприятиме поглибленню двосторонніх політичних зв’язків та економічних відносин. Таке партнерство відкриє можливості для створення взаємовигідної доданої вартості у добувному секторі та у виробництві акумуляторних батарей, прискорить економічний та соціальний розвиток України, сприятиме інвестиціям і пошуку можливостей для модернізації її промисловості.

Як повідомлялося, сьогодні в Україні відбулася Конференція високого рівня «Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей» за участі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефчовича. У заході взяли участь представники європейських інституцій, міжнародних фінансових установ, представники промисловості, бізнесу та дослідники.

Фото: mtu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-