Вітренко назвав гарантії збереження транзиту газу через Україну

Вітренко назвав гарантії збереження транзиту газу через Україну

Укрінформ
Бронювання потужностей для транзиту газу європейськими компаніями на кордоні України з Росією буде гарантією збереження транзиту газу через Україну.

Про це повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко під час форуму "Україна 30. Міжнародна політика", передає кореспондент Укріформу.

"Ми маємо надію, що коли європейські компанії забронюють потужності й будуть фізично отримувати газ на кордоні Україна-Росія - це і буде гарантією того, що газ ітиме через Україну і після 2024 року, коли закінчується поточний контракт з "Газпромом", - сказав Вітренко.

Він наголосив, що "Нафтогаз" хоче, щоб така система працювала не після 2024 року, а вже зараз. За словами голови правління "Нафтогазу", європейські компанії могли б використовувати українську газотранспортну систему для основного транзиту газу, а для постачання додаткових обсягів газу розглядати інші варіанти.

Читайте також: Конгрес здатний змусити Байдена посилити санкції проти Nord Stream 2 – Гербст

Він зазначив, що "Нафтогаз" розраховує на транзит газу через територію України з боку європейських компаній.

"Ми хочемо побачити уже зараз, як європейські компанії через Україну транзитують газ", - сказав Вітренко.

За його словами, транспортувати газ через Україну можуть компанії, які отримують ресурс на кордоні з Росією, а також ті, які видобувають газ у Росії. Крім того, Вітренко розраховує на транзит українською газотранспортною системою газу із країн Центральної Азії.

Як повідомлялося, газогін "Північний потік-2" розрахований на постачання 55 млрд кубометрів газу щороку з РФ до Німеччини, має протяжність 1234 км. У грудні 2019 року у зв'язку з санкціями США з проєкту вийшла низка західних компаній, зокрема, припинило роботи судно-трубоукладник, що унеможливило добудову вчасно. Відтоді російська сторона намагається завершити проєкт самотужки.

Проти завершення проєкту активно виступають Україна, Польща, країни Балтії тощо. Проти нього також постійно виступає Європарламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-