Україна готується підписати десятки двосторонніх угод про ЗВТ – Тарас Качка

Україна готується підписати десятки двосторонніх угод про ЗВТ – Тарас Качка

Укрінформ
Укладання максимальної кількості двосторонніх угод про зону вільної торгівлі — пріоритет зовнішньоекономічної політики української держави.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Міжнародна політика» сказав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — торговий представник України Тарас Качка.

Він зауважив, що донедавна Україна не належала до переліку найактивніших у цьому питанні держав.

"У сфері наших економічних інтересів були, переважно, найближчі сусіди — Євросоюз, балканські держави, країни СНД. Тепер же ми маємо масштабну програму укладення угод про вільну торгівлю з партнерами по всьому світу. Ведемо активну роботу з державами Північної Африки. Адже це регіон, де ми торгуватимемо за будь-яких обставин. Райони Чорного й Середземного морів, Європа, Північ Африки, Близький Схід - природний ринок для України”, - переконаний Качка.

Читайте також: Україна зацікавлена у початку переговорів про ЗВТ з Японією – посол

Він нагадав про успішну імплементацію Угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом та про домовленості вже цього року оновити її положення в частині митних платежів. Запрацювала Угода про вільну торгівлю з Великою Британією.

“З точки зору рівня мит покращення, може, й не є революційним. Однак сам факт укладення угоди призвів до буму в зростанні українського експорту до цієї країни. Увага вітчизняного бізнесу до неї посилилася. Й у першому півріччі ми мали профіцит (перевагу експортної виручки над витратами на імпорт) у торгівлі з Великобританією”, - запевнив урядовець.

На такий же результат Україна розраховує після набрання чинності Угодою про ЗВТ з Ізраїлем.

Він також розповів, що в понеділок відбувся доволі конструктивний раунд перемовин про зону вільної торгівлі з Туреччиною. Переговорний процес непростий, оскільки за багатьма позиціями наші країни - прямі конкуренти у регіоні. При цьому є усі шанси, що в остаточному варіанті документа про ЗВТ буде враховано інтереси і України і Туреччини.

Читайте також: Україна зацікавлена у розвитку торговельно-економічних відносин з ПАР – Качка

Традиційно значна увага до торгово-економічного співробітництва з країнами Південно-Східної Азії. Зокрема, за минулий рік експорт української продукції до Китаю зріс удвічі. А у першому півріччі 2021-го зареєстровано рекордно низький рівень дефіциту торгівлі із КНР — лише $290 мільйонів. При цьому до Піднебесної експортували української продукції на $4,3 мільярда.

Збільшуються показники українського експорту до В’єтнаму та Індонезії. Із цими країнами, за словами Тараса Качки, Україна також веде переговори про вільну торгівлю.

Читайте також: Кулеба обговорив із главою МЗС Канади розширення угоди про вільну торгівлю

Як повідомляв Укрінформ, Україна очікує на якнайшвидше підписання угоди про зону вільної торгівлі з одним із ключових партнерів — Туреччиною. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав за підсумками червневого дипломатичного форуму в Анталії, що Україна за один крок від укладання Угоди про ЗВТ. Потрібно узгодити торгові позиції, що чутливі для економік обох країн. Досягнемо згоди лише шляхом компромісу, на який підуть обидві сторони, роблячи взаємні поступки.

Фото: Форум Україна 30

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-