НКРЕКП обмежила обсяги продажу електроенергії між пов'язаними учасниками ринку

НКРЕКП обмежила обсяги продажу електроенергії між пов'язаними учасниками ринку

Укрінформ
НКРЕКП обмежила місячні обсяги продажу електроенергії за двосторонніми договорами між виробниками та іншими учасниками ринку електричної енергії, що входять до складу одного вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання або є афілійованими між собою.

Відповідне рішення було прийняте на екстреному засіданні комісії у неділю, передає кореспондент Укрінформу.

Обмеження встановлене у розмірі 49% місячного обсягу продажу електроенергії виробниками (крім договорів, укладених для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії).

Читайте також: Міненерго ініціює продовження терміну дії ПСО до 1 серпня

Крім того, НКРЕКП підвищила граничну нижню межу обов’язкової купівлі електричної енергії на ринку "на добу наперед" (РДН) для "Укренерго" та операторів систем розподілу з 50% до 95%. Також НКРЕКП встановила прайс-кеп на РДН в розмірі тарифу "Енергоатома", помноженому на індекс цін виробників до четверга, 8 липня, включно.

В обґрунтуванні рішення зазначається, що причиною встановлення обмежень стало зниження середньозважених цін на РДН через зниження попиту з одночасним зростанням обсягу ринку двосторонніх договорів (РДД).

"Нетипова поведінка учасників ринку викликає серйозні запитання та підтверджує проблему надмірної ринкової влади окремих гравців, які можуть знижувати ціну РДН (шляхом зменшення попиту) або підвищувати ціну РДН (шляхом зменшення пропозиції та збільшення попиту), використовуючи такі дії", - йдеться у документі.

Читайте також: «Тарифна» комісія запроваджує моніторинг для уникнення маніпуляцій на ринку електроенергії

Така поведінка, зокрема, ставить під загрозу підготовку до осінньо-зимового періоду.

Також НКРЕКП початку процедури розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії.

Читайте також: Підстав для підвищення тарифів на тепло і гарячу воду немає – Білявський

Як повідомлялося, раніше НКРЕКП спільно з НЕК "Укренерго" запровадила моніторинг для уникнення маніпуляцій на ринку електроенергії. Передбачено, що учасники ринку, крім виробників та "Гарантованого покупця", при здійсненні операцій з купівлі та продажу електроенергії за двосторонніми договорами на ринку «на добу наперед» (РДН) та імпорту/експорту електроенергії мають уникати операцій, за результатами яких формується від’ємне сальдо зареєстрованих обсягів електроенергії за розрахунковий період у торговій зоні ОЕС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-