В Україні презентували результати дослідницького проєкту вітчизняної цифрової економіки

В Україні презентували результати дослідницького проєкту вітчизняної цифрової економіки

Інфографіка
Укрінформ
В Україні презентували результати масштабного дослідницького проєкту на тему: «Цифрова економіка: Вплив інформаційно-комунікаційних технологій на людський капітал та формування компетентностей майбутнього».

Головне завдання - проаналізувати модель цифрової економіки України та розробити дорожню карту розвитку людського капіталу для цифрової економіки. Результати проєкту були презентовані в ІА «Укрінформ» 30 червня, повідомляє кореспондент агентства.

Проєкт було реалізовано Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана за ініціативи компанії «Хуавей Україна». В його рамках  провели загальнонаціональне опитування про вплив ІКТ на цифрову економіку та майбутні робочі місця в Україні серед різних верств населення, проаналізували модель цифрової економіки України та напрацювали дорожню карту розвитку людського капіталу для цифрової економіки України.

Крім цього, проєкт передбачав проведення опитування, створення глобальної мережі дослідників цифрової економіки, освітніх заходів та експертних круглих столів.

«Ми віримо, що це – перший важливий крок і початок великого шляху. Результати дослідження опубліковані онлайн і доступні для вивчення та використання всіма. Ми хочемо, щоб усі охочі могли й надалі працювати з результатами цього дослідження», – зазначив керівник департаменту комунікацій «Хуавей Україна» Дун Айбо.

Читайте також: Digital Inclusion: з'явився перший україномовний додаток для безбар’єрного спілкування

Він зазначив, що стрімкий розвиток технологій, таких як зв’язок 5G, штучний інтелект, BigData та інших змушує задуматись над тим, якими саме цифровими навичками потрібно буде володіти у майбутньому. Тому сьогодні потрібно працювати разом над розвитком талантів в Україні.

Мета дослідницького проєкту – комплексний аналіз сучасних трендів розвитку економіки, перспектив конкурентного позиціонування й інтеграції України до світового ланцюжка доданої вартості у цифровому світі. Дослідники вивчили вплив ІКТ на моделі соціально-економічного розвитку, ринок праці, навички та якість життя.

Професор, проректор з наукової роботи, директор Інституту вищої освіти ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Лариса Антонюк наголосила, що дослідницький проєкт став першим таким подібним в Україні.

За її словами, унікальність цього дослідницького проєкту полягає в тому, що він дає ґрунтовну оцінку впливу інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) на національну модель соціально-економічного розвитку, комплексно досліджує розвиток та формування глобальної цифрової екосистеми, а також передумови інтеграції України до глобальної системи цифрової економіки.

Матеріали дослідження, зокрема опитування та дорожня карта, можуть бути використані:

  • при розробці органами державної влади дорожніх карт цифрового розвитку економіки України, секторів та регіонів;
  • закладами освіти для підвищення їх міжнародної конкурентоспроможності, розвитку загальних та професійних цифрових компетентностей у здобувачів освітніх рівнів;
  • власниками бізнесу та підприємцями при прийнятті стратегічних та тактичних рішень;
  • громадськими організаціями, зокрема галузевими асоціаціями, при плануванні галузевих стратегій;
  • громадянами при виборі напрямків освіти, професії та працевлаштування.

Методологічною основою проєкту стало дослідження про архетипи цифрової економіки, яке було опубліковано у 2020 році консалтинговою компанією Arthur D. Little та Huawei під назвою Think digital. Think archetype. Your digital economy model.

Звіт за результатами дослідницького проєкту «Цифрова економіка: Вплив ІКТ на людський капітал та формування компетентностей майбутнього» опубліковано на сайті КНЕУ у вільному доступі для всіх зацікавлених осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-