АМКУ за інформаційні порушення оштрафував низку компаній

АМКУ за інформаційні порушення оштрафував низку компаній

Укрінформ
Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України (АМКУ) 11 червня 2021 року оштрафувала на понад 1,6 млн грн декілька компаній за інформаційні порушення. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Зазначається, що чотирьох суб’єктів господарювання на загальну суму понад 1 млн грн АМКУ оштрафував за подання не у повному обсязі інформації на вимогу державного уповноваженого комітету. Штрафи накладені на ТОВ «ЕДІСОН МОТОРС» (821,866 тис. грн), ТОВ «ТЕСЛА МОТОРС» (171,658 тис. грн), ТОВ «ЕКОКАР» (30,8 тис. грн) та ПАТ «Науково-виробниче підприємство «СИСТЕМА» (3,55 тис. грн).

Інформація була необхідна АМКУ для розслідування за заявою суб’єкта господарювання про вчинення проти нього антиконкурентних дій групою компаній, що провадять діяльність у сфері заряджання електричних транспортних засобів.

Оскільки суб’єктами господарювання здійснювалися спроби маніпулятивним шляхом уникнути виконання вимоги, колегія врахувала цей факт як обтяжуючий. Адже він спричинив неможливість встановлення дійсних обставин у справі та унеможливив дослідження відповідності дій цих суб’єктів господарювання вимогам конкурентного законодавства.

Відтак на компанії було накладено максимальний розмір штрафів за це порушення – 1% доходу (виручки) кожного суб'єкта господарювання за рік, що передував року винесення рішення колегією.

Також 11 червня комітет наклав штраф у розмірі більш ніж 609 тис. грн на ТОВ «УКРДОНІНВЕСТ» за подання у неповному обсязі інформації у встановлений строк. Значний розмір штрафу пов'язаний із обтяжуючими обставинами справи: «УКРДОНІНВЕСТ» не надав інформацію, що була потрібна комітету як доказ для доведення чи спростування ознак здійснення суб’єктом концентрації без необхідного дозволу АМКУ. Ці дії можуть свідчити про намір компанії приховати здійснення такої концентрації.

Разом з цим, колегія 11 червня винесла ще кілька рішень щодо накладення штрафів на компанії, які здійснили інформаційні порушення. Усі накладені штрафи компанії повинні сплатити у двомісячний строк із дня одержання рішення.

Читайте також: АМКУ дозволив групі «Метінвест» придбати активи Дніпровського меткомбінату

Як повідомлялося, відповідно до чинного законодавства, АМКУ в рамках здійснення дослідження чи розслідування може вимагати у суб’єктів господарювання інформацію, у тому числі, з обмеженим доступом. Ненадання суб’єктами інформації у встановлені строки, надання у неповному обсязі чи подання недостовірної інформації є порушенням та карається штрафом до 1% доходу (виручки) суб’єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за звітний рік, що передував року накладення штрафу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-