Синхронізація з європейською системою сприятиме розвитку «зеленої енергетики» України - Шмигаль

Синхронізація з європейською системою сприятиме розвитку «зеленої енергетики» України - Шмигаль

Укрінформ
Синхронізація з європейською енергетичною системою ENTSO-E відкриє додаткові перспективи для розвитку «зеленої енергетики» в Україні.

Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час круглого столу з питань енергетики в Україні, організованого Всесвітнім економічним форумом, передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.

Зокрема, Шмигаль наголосив, що синхронізація з Європейською енергетичною системою ENTSO-E, яка запланована у 2023 році, відкриє для розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні широкі перспективи, одночасно підвищуючи стабільність української та європейської енергетичних систем.

Прем’єр-міністр висловив упевненість, що в наступному звіті Індексу енергетичного переходу ВЕФ Україна матиме вищі позиції завдяки активному розвитку smart grids, водневої економіки та систем накопичення енергії.

Також він наголосив, що Україна прагне адаптувати найкращі політики Європейського Союзу, і для цього в останні 1,5 року уряд активно впроваджує та розвиває ринок газу та електроенергії, а також посилено готується до синхронізації з ENTSO-E.

Очільник уряду підкреслив, що Україна інтегрує підхід Всесвітнього економічного форуму System Value в економічне планування. Зокрема, в межах цього підходу важливими факторами стануть підвищення енергоефективності, модернізація розподільчих мереж і збільшення частки відновлюваних джерел енергії.

«Підхід System Value, розроблений ВЕФ, визначає комплекс рішень, що сприяють сталому розвитку економічної та енергетичних систем. Він дозволяє більш якісно та повно оцінити економічні, екологічні, соціальні та технологічні результати впровадження рішень у сфері енергетики. Цей інструмент буде також застосовуватися для «зеленої» модернізації економіки», - зауважив глава уряду.

Читайте також: В Україні досягнули межі розвитку альтернативної енергетики - експерт

Прем’єр-міністр подякував Всесвітньому економічному форуму за підтвердження у звіті Індексу енергетичного переходу (ETI) 2021 року послідовного прогресу України на шляху до енергетичної трансформації.

Під час виступу Шмигаль поінформував про кроки, які можуть пришвидшити подальший прогрес України в цьому напрямку.

Прем’єр-міністр зазначив, що Україна має одну з найбільш енергоємних економік у Європі, і заходи з енергоефективності сприятимуть декарбонізації економіки України, збільшенню інвестицій в технологічний сектор та створенню нових робочих місць.

Як відзначив глава уряду, ефективним інструментом для створення нових робочих місць, згідно з аналізом ВЕФ, є також інвестиції в модернізацію розподільчих мереж.

«Модернізація розподільчих мереж в Україні призведе до покращення якості електропостачання, зменшення втрат у мережах та, як наслідок, зменшення викидів парникових газів. Минулого року ми запустили механізм, який дозволяє системно підійти до оновлення електричних мереж та спростити приєднання до них», - сказав Прем’єр-міністр.

Крім того, Шмигаль зауважив, що за останні три роки частка відновлювальних джерел енергії в структурі генерації енергії України зросла з 1,7% у 2018 році до 7,7% у 2020 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-