На базі підрозділів Нафтогазу варто створити низку галузевих компаній - експерт

На базі підрозділів Нафтогазу варто створити низку галузевих компаній - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
НАК “Нафтогаз України” треба ліквідувати, а на базі його підрозділів створити низку галузевих компаній

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

Він переконаний, що НАК “Нафтогаз України” у нинішньому вигляді працює неефективно. На його думку, має бути проведено анбандлінг цієї акціонерної компанії, а на базі підрозділів НАК треба створити незалежні галузеві компанії.

«В Україні має існувати незалежна нафтовидобувна компанія, незалежна газовидобувна компанія, незалежні компанії, які займатимуться транспортуванням різних видів енергоносіїв, має працювати компанія з перероблення сировини, а також незалежні збутові компанії», - заявив експерт.

Як пояснив Рябцев, в країнах Європи немає вертикально-інтегрованих компаній в енергосфері. Це не відповідає ринковим принципам, які, зокрема, сповідують держави Євросоюзу.

Читайте також: Кабмін звільнив Коболєва і призначив Вітренка головою правління Нафтогазу

Коментуючи інформацію про звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління групи компаній “Нафтогаз”, Рябцев зауважив, що воно ухвалено без дотримання відповідної процедури.

“Річ у тім, що з Коболєвим укладено п’ятирічний контракт, в якому чітко прописані умови, за яких посадовця можуть звільнити. Відповідну процедуру передбачено у статутних документах компанії. Відправити керівника у відставку можна або за невиконання умов контракту, або ж коли він сам напише заяву про звільнення за власним бажанням. Пан Андрій стверджує, що такої заяви не писав”, - зазначив експерт.

Якби ж ішлося про порушення умов контракту, додав він, тоді б на це мала відреагувати Наглядова рада Нафтогазу, і винести відповідне питання за загальні збори акціонерів НАК «Нафтогаз України». Але цього теж не відбулося, зауважив Рябцев.

При цьому він погодився, що рішення про відставку Коболєва не випадково ухвалили одразу ж після звіту правління компанії про її минулорічну діяльність. Хоча нічого жахливого й непрогнозованого у звіті Нафтогазу Рябцев не бачить. У тому числі й отримання компанією багатомільярдних збитків.

“Дехто навіть передбачав, що насправді ці збитки будуть більшими”, - констатував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 27 квітня голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв презентував звіт про результати роботи компанії за минулий рік. Згідно із документом, чистий консолідований збиток Нафтогазу у 2020 році становив 19 млрд грн. Коболєв вважає, що основні причини таких низьких фінансових результатів: світова коронавірусна та фінансова криза, що сприяла зниженню цін на газ, зменшення обсягів його споживання, та відокремлення від компанії дивізіону транспортування газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-