«Завод ім. Малишева» закінчив 2019 рік зі збитками в 420 мільйонів – директор

«Завод ім. Малишева» закінчив 2019 рік зі збитками в 420 мільйонів – директор

Укрінформ
Харківський «Завод ім. Малишева» закінчив 2019 рік зі збитками в 420 млн грн через надмірні витрати.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів генеральний директор підприємства Василь Крилас, який очолив завод у січні 2020-го.

За його словами, аналіз контрактів, які вже були простроченими на час його приходу на підприємство, показав, що за деякими договорами роботи взагалі не починалися, за іншими починалися, але готової продукції практично не було. При цьому до 80% коштів уже було отримано від замовників.

У 2020-му році підприємство працювало в рамках тих 20%, які залишалися. «Тобто було так, що ми отримували на місяць 50-60 млн грн, а продукції треба віддати на 100-120 млн. І до кінця 2020 року ми вийшли з цієї «історії», закрили оті 400 млн продукцією. Навіть кредиторську заборгованість вдалося зменшити на 80 млн», - сказав Крилас.

Директор додав, що підприємство брало усі можливі нові контракти, аби «витягнути». «Наприклад, з Житомирським бронетанковим заводом підписали контракт на постачання 25 комплектів гусениць. За свої оборотні кошти нам вдалося виконати контракт на ремонт за технічним станом танків «Булат». Я наголошую, що за свої, бо Міністерство оборони, згідно із законодавством, не може авансувати підприємства, що вже мають перед ним заборгованість», - пояснив керівник.

Після завершення року роботи на підприємстві порівняли суми, які надходили на рахунки в 2019 та 2020 роках, та на скільки мільйонів гривень було виготовлено продукції у ці роки.

«І що ми побачили? У 2019-му, щоб виготовити продукції на 1 млн грн – витрачали 1,35 млн. Можна було так працювати? Так, і премії платити. А торік ми товар на мільйон робили за 660 тисяч! І, повертаючись до запитання, куди поділися гроші? Були витрачені. Ось так жили, так вели діяльність. Тому був збиток за 2019 рік – мінус 420 млн», - сказав Крилас.

Щодо впливу на діяльність COVID-19 директор зазначив, що вона була дуже відчутною, адже контракти передбачають, що продукція приймається інспекцією замовника на території підприємства. Через перекриті кордони продукція накопичувалася на складі, і грошей за неї завод не отримував. У лютому 2021 року близько 30 інспекторів від замовників працювали на підприємстві одночасно. І в березні було відвантажено продукції більш як на 470 млн грн.

Читайте також: У модернізацію «Заводу ім. Малишева» держава вклала вже $18 мільйонів – директор

Крилас наголосив, що в першій половині травня завод отримає авансування під нові контракти, яке дозволить увійти і в ритм стабільної роботи, погасити зарплатну заборгованість, на тривалий період забезпечити зарплатний фонд і виконати зобов’язання перед постачальниками. В цьому році порівняно з попереднім на підприємстві планують збільшити кількість виробленої продукції на 30% і більш як удвічі її реалізацію.

Як повідомлялося, «Завод імені В. О. Малишева» — державне підприємство, що спеціалізується на випуску та модернізації важкої та легкої бронетехніки. Підприємство закінчило 2020 рік зі збитками 112,4 млн грн (у 2019 році - 420 млн грн), загальна кредиторська заборгованість, яка накопичувалася останні 9 років, на 1 січня становила 1,8 млрд грн. Працівникам підприємство заборгувало біля 60 млн грн – це 50% зарплатні за лютий і повна за березень. За даними Укроборонпрому, з червня 2021 року підприємство завдяки новим контрактам вийде на стабільну роботу та своєчасні виплати, тому вперше за десятиріччя має закінчити рік з прибутком, поки в 5 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-