У модернізацію «Заводу ім. Малишева» держава вклала вже $18 мільйонів – директор

У модернізацію «Заводу ім. Малишева» держава вклала вже $18 мільйонів – директор

Фото
Укрінформ
У модернізацію виробництва «Заводу ім. Малишева» (Харків) держава вклала вже 18 млн доларів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів генеральний директор підприємства Василь Крилас.

«Загалом за державною цільовою програмою модернізації виробництва у нас уже встановлено нового обладнання на понад 18 млн доларів. Ми нарощуємо можливості, щоб бути готовими виготовляти «Оплоти» для нашої армії», - сказав Крилас.

Харківський завод імені Малишева / Фото: В'ячеслав Мадієвський. Укрінформ

Він зазначив, що програма розрахована на 2019-2024 роки. Під неї на заводі облаштовують нові ділянки виробництва. До кінця літа на підприємстві планують запустити комп’ютеризований стенд для випробувань двигунів. Завод має майже два десятки сучасних верстатів, на яких виготовляються найважливіші й найскладніші деталі танкових двигунів. Кожен із них заміняє 5-7 одиниць старого обладнання.

«Наприклад, маємо таке унікальне обладнання, як електроерозійні верстати. Вони працюють за принципом випалювання. Зрозуміло, що на старих такої якості та точності просто неможливо досягти», - сказав директор.

Два верстати – для виготовлення циліндрів і шліфувальний – замінюють роботу 45 старих. Особливу увагу Крилас звернув на італійський верстат вагою 28 тонн. Його станина зроблена з каменю, тож не розширюється при перепаді температур і забезпечує виготовлення, за словами директора, «ідеальної» деталі.

«Без перебільшень, унікальний шліфувальний верстат, таких у Європі всього 3 і 19 – у світі. Тут проводиться кінцева обробка колінчастого вала. Тиждень тому в нас були представники виробника цього обладнання, ми закінчили тестові деталі та зробили контрольні заміри. Все просто чудово», - сказав Крилас.

Читайте також: На заводі Малишева реалізується антикризовий план - Укроборонпром

За словами директора, сучасне обладнання не тільки підвищує продуктивність заводу, а й дозволяє поступово відмовлятися від замовлень деталей на стороні.

Як повідомлялося, «Завод імені В. О. Малишева» — державне підприємство, що спеціалізується на випуску та модернізації важкої та легкої бронетехніки. Підприємство закінчило 2020 рік зі збитками 112,4 млн грн (у 2019 році - 420 млн грн), загальна кредиторська заборгованість, яка накопичувалася останні 9 років, на 1 січня становила 1,8 млрд грн. Працівникам підприємство заборгувало близько 60 млн грн – це 50% зарплатні за лютий і повна за березень. За даними Укроборонпрому, з червня 2021 року підприємство завдяки новим контрактам вийде на стабільну роботу та своєчасні виплати, тому вперше за десятиріччя має закінчити рік з прибутком, поки в 5 млн грн.

Василь Крилас очолює підприємство з січня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-