На заводі Малишева реалізується антикризовий план - Укроборонпром

На заводі Малишева реалізується антикризовий план - Укроборонпром

Укрінформ
Державний концерн «Укроборонпром» у відповідь на лист первинної профспілки «Заводу ім. Малишева» (Харків) повідомив, що на підприємстві існує низка серйозних проблем, однак наразі реалізується антикризовий план і закінчити 2021 рік завод планує з прибутком.

Про це йдеться в офіційній заяві концерну, передає Укрінформ.

«Дійсно, підприємство перебуває у складному фінансовому стані через значне боргове навантаження, наявність надлишкових активів, брак замовлень, обмеження щодо отримання попередньої оплати за договорами з Міністерством оборони України (МОУ), вплив пандемії, спричиненої розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19», - йдеться в тексті.

Однак, зазначається, керівництво концерну та заводу реалізують план антикризових заходів, затверджений Радою директорів Укроборонпрому, та програму з фінансового оздоровлення підприємства. Завдяки цьому в 2020 році збиток підприємства зменшено з 420 млн грн до 112 млн грн у порівнянні з 2019-м. Також повідомляється, що у 2020 році проти 2019-го обсяг виробництва товарної продукції на заводі збільшився у 2 рази, обсяг реалізації товарної продукції – у 2,2 раза, випуск танкових двигунів – у 1,6 раза, а продуктивність праці зросла у 1,9 раза. Одночасно втрати від браку скоротилися на 42%, адміністративні витрати – на 16%, загальновиробничі витрати – на 5,7%, споживання електроенергії та газу на 4,3% та 45,4% відповідно.

«Згідно з оперативною інформацією, в кінці першого кварталу поточного року «Завод ім. Малишева» отримає позитивний фінансовий результат і планує одержати прибуток за підсумками роботи у 2021 році», - зазначають в ДК.

В пресслужбі концерну повідомили, що кредиторська заборгованість заводу утворювалася протягом останніх 9 років, і вирішити це питання можна завдяки поповненню статутного фонду та/або ініціюванню ухвалення нормативно-правового акта для списання чи впровадження іншого механізму погашення.

«Варто додати, що торік роботу з іноземними партнерами було значно ускладнено через пандемію COVID-19, яка призвела до неабияких обмежень у зовнішньоекономічній діяльності підприємства. Однак попри несприятливі економічні умови у 2020 р. середню заробітну платню виробничого персоналу було підвищено на 9%. Наразі вона становить 11 558 грн, що, за статистичними даними, перевищує показники інших промислових підприємств Харківської області. Своєчасна виплата заробітної плати залежить від дотримання замовниками порядку розрахунків за постачену продукцію», - пояснили в концерні.

Насамкінець заявляється, що концерн підтримує Первинну профспілкову організацію Державного підприємства «Завод ім. Малишева» «Захист справедливості», яка звернулася з офіційним листом до Президента Володимира Зеленського, щоб висловити свою позицію стосовно подій на підприємстві.

Читайте також: Профспілка заводу Малишева просить Президента запобігти знищенню підприємства

Як повідомлялося, 5 квітня Первинна профспілкова організація «Заводу ім. Малишева» за підписом голови організації Георгія Калабіна направила Президенту листа з проханням запобігти знищенню підприємства. В тексті говорилося, що неефективний менеджмент призвів до кризового стану на підприємстві, зокрема, завод закінчив 2020 рік зі збитками 112,4 млн грн, має мало замовлень на поточний рік (прогнозований обсяг виробництва на 1-ий квартал року – 169,2 млн грн), а загальна кредиторська заборгованість на 1 січня становила 1,8 млрд грн. Також повідомлялося, що працівники не отримали зарплатню за лютий і березень.

17 березня профспілка звернулася до Укроборонпрому з вимогою розірвати контракт із нинішнім директором заводу.

Завод імені В. О. Малишева — державне підприємство, що спеціалізується на випуску та модернізації важкої та легкої бронетехніки. З 9 січня 2020 року гендиректором є Василь Крилас.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-