В АРМА заявили, що обмежені у можливостях перевірки документів

В АРМА заявили, що обмежені у можливостях перевірки документів

Ексклюзив
Укрінформ
Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), обмежене у можливостях перевірки судових рішень, які надходять до відомства.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив заступник голови АРМА Володимир Павленко.

«Є один варіант перевірити, чи рішення суду дійсно є. Це перевірити, чи є рішення суду в реєстрі судових рішень. Але звертаю увагу на дві суттєві проблеми. Ми, звісно, заходимо до реєстру. Але він не важливий, ми навіть не звертаємо на нього увагу. Чому? Тому що у нас у законі про АРМА написано, що у разі скасування арешту актив повертається власнику протягом трьох днів. А в реєстрі рішення з’являється через тиждень чи два. А є рішення, які взагалі не з’являються», – сказав Павленко.

За його словами, АРМА при перевірці виявило, що половина рішень, які стосуються арештованих активів, так і не з’явилася в реєстрі судових рішень. «Єдине рішення цієї проблеми – це зміни до закону про АРМА. Прибрати цей неадекватний пункт про три дні і вписати, що рішення виконуються у разі, якщо це рішення є у державному реєстрі», - зазначив Павленко.

Також він вважає неефективним шукати підтвердження винесення того чи іншого рішення в телефонному режимі через велику кількість судових ухвал, які проходять через АРМА. Крім того, відсутній електронний документообіг між нацагентством та судами.

В АРМА наполягають на внесенні змін до законодавства, яке регулює роботу відомства. За словами Павленка, наразі у комітеті Верховної Ради з питань антикорупційної політики є відповідні законопроєкти, але робота з ними не проводиться.

Як повідомлялося, раніше в АРМА заявили, що не ухвалювали незаконних рішень щодо повернення фізичній особі арештованих коштів.

Читайте також: АРМА зробило заяву з приводу обшуків у центральному апараті

1 квітня в центральному апараті АРМА та за місцем проживання деяких співробітників пройшли обшуки. Державне бюро розслідувань повідомило, що слідчі дії були проведені у справі шахрайського заволодіння 400 тис. дол., тоді як в АРМА заявили про зв’язок обшуків із заявами про тиск на співробітників агентства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-