Рішення щодо «Мотор Січі» не приймаються швидко - Стефанішина

Рішення щодо «Мотор Січі» не приймаються швидко - Стефанішина

Укрінформ
Ухвалення подальших рішень щодо ситуації з ПАТ “Мотор Січ” вимагає певного часу, через необхідність дотримати національні інтереси, досягти консенсусу з Китаєм і порозуміння із Заходом.

Як повідомляє Укрінформ, про це віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила в інтерв’ю виданню Главком.

“Зараз настав переламний момент, коли ми, зберігаючи свої стратегічні інтереси і стратегічні технології, маємо знайти таку юридичну формулу, яка їх захистить і в той же час дозволить досягти консенсусу з китайською стороною. При цьому це рішення має бути зрозумілим і для західного світу. Це дуже складний процес, і тому зараз не приймаються швидкі рішення”, - сказала Стефанішина.

Віцепрем’єр підкреслила, що хоча китайська сторона завжди наголошувала на тому, що ситуація із “Мотор Січчю” — це відносини між суб’єктами господарювання, але коли йдеться про націоналізацію або анулювання певних договірних умов, це питання перестає бути суто економічним та переходить в політичну площину.

Україна є гарним містком між Китаєм і ЄС. Китай – найбільший торговий партнер України, але він також націлений і на ринок ЄС. І сьогодні українська логістична мережа не настільки розвинена, щоб сповна використовувати ці можливості”, - додала вона.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 24 березня ввів у дію рішення РНБО про повернення у власність держави ПАТ "Мотор Січ", ухвалене 11 березня.

Читайте також: Укроборонпром готовий узяти в управління активи «Мотор Січі» - Гусєв

Раніше Україна запровадила обмежувальні заходи на три роки до громадянина Китаю Ван Цзін та трьох розташованих у Китаї компаній. Під санкції потрапила також компанія з Британських Віргінських островів.

У січні Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ "Мотор Січ". Глава відомства Вілбур Росс заявив, що Сполучені Штати хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

Читайте також: Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

        

На початку серпня 2020 року в групі DCH повідомили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

6 серпня АМКУ повідомив, що проведе оцінку продажу підприємства "Мотор Січ" на відповідність конкурентному законодавству.

4 вересня китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" подали до Міністерства юстиції претензійний документ - Notice of Investment Dispute про намір звернутися до міжнародного арбітражу для стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-