НАЗК рекомендує провести оцінку корупційних ризиків у дипломуванні моряків

НАЗК рекомендує провести оцінку корупційних ризиків у дипломуванні моряків

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) рекомендує Міністерству інфраструктури та Державній службі морського та річкового транспорту (Морській адміністрації) провести оцінку корупційних ризиків у сфері дипломування моряків.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні НАЗК.

«Національне агентство з питань запобігання корупції рекомендує Міністерству інфраструктури та Державній службі морського та річкового транспорту у найкоротші строки провести оцінку корупційних ризиків у сфері дипломування моряків. За матеріалами журналістського розслідування редакції Bihus.Info понад 150 тисяч українських моряків змушені платити хабарі за отримання своїх кваліфікаційних документів. Без таких документів вони не мають права працювати у морі», - повідомляє НАЗК.

Нацагентство зазначає, що Мінінфраструктури може забезпечити таку оцінку під час перегляду своєї антикорупційної програми на 2019-2021 роки, а Морська адміністрація – під час підготовки нового документа, адже попередня антикорупційна програма відомства закінчилася ще минулого року.

НАЗК готове надати державним органам консультаційну та методичну допомогу під час проведення відповідної оцінки корупційних ризиків та підготовки антикорупційних програм.

Як повідомлялося, Мінінфраструктури планує ліквідувати Інспекцію з питань підготовки та дипломування моряків та запровадити автоматизовану систему тестування моряків без участі людини-екзаменатора. Крім цього, згідно з проєктом наказу, моряк матиме можливість підтвердити свою кваліфікацію без складання комп’ютерного тестування та у більш швидкий спосіб.

Читайте також: В Одесі викрили системну корупцію під час оформлення документів морякам

Раніше українські моряки в кількох містах країни вийшли на акції протесту проти корупції у сфері підготовки та дипломування моряків. Протестувальники вимагали підтримати проєкт наказу Мінінфраструктури про спрощення системи дипломування моряків та внесення зміни до ст. 51 Кодексу торговельного мореплавства України в частині визначення умов, при дотриманні яких моряки зможуть отримувати повторне підтвердження дійсності дипломів без складання іспитів у державних кваліфікаційних комісіях.

Процес ліквідації Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків і її представництв було запущено у серпні 2020 року. Із 22 листопада 2020 року функції Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків передано до Морської адміністрації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-