ДТЕК оскаржує в суді штрафи Антимонопольного комітету на 275 мільйонів

ДТЕК оскаржує в суді штрафи Антимонопольного комітету на 275 мільйонів

Укрінформ
«ДТЕК Західенерго» та «Д. Трейдінг» подали до Господарського суду Києва позови щодо рішення Антимонопольного комітету про сумарний штраф цих компаній 275 млн грн за зловживання монопольним становищем.

Відповідні ухвали суду про прийняття позовних заяв до розгляду та відкриття проваджень у справах оприлюднені в Єдиному реєстрі судових рішень, передає Укрінформ. 

Так, позовна заява «ДТЕК Західенерго» була подана 5 березня. Позовні вимоги мотивовано тим, що рішення АМКУ про накладення штрафу було прийнято з грубим порушенням приписів Закону України «Про захист економічної конкуренції». Зокрема, як вважають у ДТЕК, АМКУ не оцінив дії компаній у відповідності до критеріїв, встановлених статтею 82 Договору про заснування Європейського економічного співтовариства, та релевантної практики Енергетичного Співтовариства і Європейського Союзу; порушив вимоги Методики визначення монопольного (домінуючого) становища суб`єктів господарювання на ринку, затвердженою розпорядженням АМКУ; зробив висновки, які не відповідають обставинам справи; допустив ряд процесуальних порушень, які вплинули на повне та об`єктивне дослідження обставин справи, та, як наслідок, прийняття незаконного та необґрунтованого рішення.

Позовна заява ТОВ «Д. Трейдінг» була подана 3 березня. Позовні вимоги обґрунтовані незаконністю прийняття АМКУ рішення про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу.

Читайте також: ДТЕК Західенерго оштрафували на ₴850 тисяч за порушення ліцензійних умов

У грудні 2020 року Антимонопольний комітет України визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ «ДТЕК Західенерго» та ТОВ «Д.Трейдінг») у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» зловживанням монопольним становищем та наклав на компанії групи штрафи загальною сумою понад 275,2 млн грн. 

Комітет встановив, що АТ «ДТЕК Західенерго», починаючи з 29 липня 2019 року, зменшувало в заявках на продаж електричної енергії у сегменті «ринок на добу наперед» (РДН) обсяги запропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження. Це призвело до зростання обсягів продажів АТ «ДТЕК Західенерго» електричної енергії у сегменті «балансуючий ринок» за більш високими цінами.

Окрім цього, акціонерне товариство встановлювало в заявках на продаж електричної енергії на РДН завищені та економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження. Такі дії було неможливо вчинити без збереження значних часток АТ «ДТЕК Західенерго». Цьому посприяла практика, до якої вдавалося ТОВ «Д.Трейдінг», обмежуючи доступ імпортованої електричної енергії з території Словаччини в торгову зону «Острів Бурштинської ТЕС». Компанія впродовж липня – жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності, що призвело до зниження частки імпортованої електроенергії та, відповідно, збільшення частки АТ «ДТЕК Західенерго» на території «Острів Бурштинської ТЕС».

Читайте також: ДТЕК повернув державі «Добропіллявугілля»

Вигоду від цих дій отримало і саме ТОВ «Д.Трейдінг», встановлюючи в двосторонніх договорах прив’язку цін на електричну енергію до цін, які сформувалися на РДН.

Постраждалими від таких дій енергетичних компаній виявилися всі, хто живе або працює на території енергоострова. Бізнес напряму отримав значно вищі тарифи і значно втратив у конкурентоздатності. Громадяни частково були захищені від апетитів енергетиків, оскільки підпадали під дію ПСО – механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку з метою забезпечення доступності електроенергії для населення. Однак і вони відчули на собі здорожчання електрики, адже кожна копійка зростання вартості кіловата відображалася на вартості більшості товарів, вироблених у зазначених регіонах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-