Герус розповів, скільки Україна імпортувала електроенергії з Росії та Білорусі

Герус розповів, скільки Україна імпортувала електроенергії з Росії та Білорусі

Укрінформ
Україна не має технічної залежності від імпорту електроенергії з Російської Федерації і Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це написав голова Комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус на Telegram-каналі.

«Україна за 2020 рік імпортувала 0,2 млрд кВт-год електроенергії із РФ та РБ. Це складало 0,15% від споживання країни. Технічної залежності від електроенергії із РФ/РБ немає, така електроенергія може бути заміщена імпортом із ЄС, проте у такому разі стане трохи дорожчою», - написав Герус.

За його словами, імпорт з цих країн в Україну здійснювався лише в періоди пікового споживання електроенергії (опалювальний сезон).

«Приклад різниці – сьогоднішній день, коли відносно низьке споживання. В Україні імпорт складає 0 МВт-год», - зазначив Герус.

Читайте також: Ціна на електроенергію для населення навряд чи зміниться у квітні - Прем'єр

При цьому він навів приклад стратегії Литви, яка імпортує електроенергію з РФ і Білорусі, а потім продає в ЄС.

«Незважаючи на те що Литва споживає електроенергії у 12,4 раза менше, аніж Україна, імпорт у Литву із РФ/РБ у 2020 році був у 30 разів більше, аніж відповідний імпорт в Україну (6 млрд кВт-год проти 0,2 млрд кВт-год). Для багатьох це може стати сюрпризом, але така реальність. Литва практично постійно бере електроенергію із РФ та РБ, при цьому продаючи електроенергію до країн ЄС», - зазначив Герус.

Як повідомлялося, 1 лютого з 12.00 по 15.00, а також із 20.00 по 21.00 Україна почала здійснювати імпорт електроенергії з Росії. Про це свідчать дані європейської мережі системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E. Згідно з даними добових аукціонів ПрАТ «НЕК «Укренерго», поставки здійснює ТОВ «ОНК-ГРУП».

Раніше в Укренерго заявляли, що з 1 січня 2021 року втратили чинність положення постанови НКРЕКП, якими було скасовано результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з Росією та Білоруссю у 2020 році.

У березні в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко під час онлайн-зустрічі з міністром енергетики Литви Дайнюсом Крейвісом заявив, що у 2022 році об'єднана енергетична система України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-