Вітренко назвав невдалим досвідом реалізацію в Україні «зеленої енергетики»

Вітренко назвав невдалим досвідом реалізацію в Україні «зеленої енергетики»

Укрінформ
Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел та «зелений тариф», у тому вигляді, як це реалізується на сьогодні в Україні, не є успішним досвідом.

Про це під час 4-го Українсько-німецького економічного форуму сказав в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, передає кореспондент Укрінформу.

«Що стосується «зеленого» тарифу, я б не сказав, що це успішний кейс. Тут у нас є проблеми», - зазначив він.

За словами Вітренка, ключем для успішного розвитку «зеленої» енергетики мали б стати ринкові умови, які б діяли для виробників ВДЕ на тих самих засадах, що і для інших виробників енергії.

Крім того, він вважає, що для більш масштабного запуску в Україні «зеленої енергетики» необхідне залучення приватного капіталу.

«Нам потрібне залучення приватного капіталу, оскільки ми не такі багаті, як, наприклад, Німеччина», - зазначив Вітренко.

Він також звернув увагу, що реалізацію «зеленої енергетики» в Україні розпочали без створення відповідних систем накопичення енергії.

«Нам потрібні storage systems великого обсягу, оскільки зараз у нас просто ніде цю енергію зберігати», - наголосив Вітренко.

Читайте також: Санкції проти Nord Stream 2 і співпраця у «зеленій» енергетиці з ФРН не пов’язані – Шмигаль

Як відомо, питання систем накопичення енергії в Україні намагалися вирішити в 2019 році. Зокрема, до Верховної Ради було подано 2 законопроєкти: про забезпечення енергетичної безпеки та гнучкості енергосистеми, реальної конкуренції, декарбонізації економіки, зниження цін споживання електричної енергії (щодо систем накопичення енергії) № 2496 та про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» (щодо енергетичної безпеки, балансування енергосистеми та системи накопичення енергії) № 2582.

Обидва законопроєкти залишилися без розгляду.

Нинішній Українсько-німецький економічний форум проходить в онлайн-форматі через коронавірусні обмеження, у ході якого відбувається фахове обговорення можливостей для розширення двосторонньої співпраці між німецьким та українським бізнесом.

У рамках форуму серед інших питань обговорюються ключові пріоритети енергетичного партнерства: інтеграція енергетичних ринків України до європейської енергосистеми ЕNTSO-E, підвищення рівня енергетичної безпеки, декарбонізації економіки, обміну інноваціями у енергетичних технологіях. А також - реалізація спільних проєктів у сферах розвитку «зеленої» енергетики, діджиталізація енергетичної інфраструктури та створення сучасної енергетичної системи.

Організатори Форуму – Асоціація торгово-промислових палат Німеччини (DIHK), Східний комітет німецької економіки (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) та Німецько-Українська промислово-торговельна палата (AHK Ukraine) разом з українськими партнерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-