Облгази та газзбути і далі у Фірташа: «тарифна» комісія має розглянути питання - Коболєв

Облгази та газзбути і далі у Фірташа: «тарифна» комісія має розглянути питання - Коболєв

Відео
Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має розглянути питання про те, чому досі не відбулося реальне відокремлення облгазів та газопостачальних компаній (газзбутів), більшість з яких входять в групу РГК олігарха Дмитра Фірташа.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю Радіо НВ сказав голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

"Таке відокремлення, яке зробив НАК Нафтогаз України… Нічого такого в облгазів немає. Чому досі там не відбувся так званий анбандлінг, нам незрозуміло. Проблема будь-якої концентрації на роздрібному ринку є проблемою, якою в першу чергу повинен перейматися Антимонопольний комітет, у другу чергу — регулятор (НКРЕКП - ред.), який серед питання монополізму повинен так само розглянути питання, чому досі не відбулось відокремлення", — заявив Коболєв.

За його словами, зосередження облгазів та газзбутів в одних руках — це "злочинне поєднання інтересів", від якого страждають споживачі.

"Коли облгаз приходить і забирає лічильник на повірку, то одна справа, коли він зацікавлений як облгаз максимально швидко вам його повернути і дати вам можливість вести коректний облік газу. Інша справа, коли облгаз володіє ще й газзбутом, який у цей період нараховує вам споживання газу по якійсь нормі і може просто його нараховувати в більшому обсязі, ніж ви споживали з лічильником. Такі факти непоодинокі", — сказав голова Нафтогазу.

Він додав, що пов’язані з газзбутами облгази також тиснуть на споживачів.

Читайте також: «Тарифній комісії» заборонили видавати ліцензії газзбутам Фірташа

"Давайте візьмемо якусь абстрактну компанію Кіловат. Ви хочете перейти до Кіловата, тому що у них найменша ціна, а до вас приходить облгаз і говорить: тільки перейдеш до Кіловата, ми тебе оштрафуємо, згадаємо всі твої проблеми. В чому сенс цієї тактики? Якщо споживач бере газ у газзбута, який пов’язаний із облгазом, тоді на всі ці проблеми очі закриваються. Ці проблеми створюються спеціально, потім на них закриваються очі, і споживач ніби прив’язаний. А якщо ти хочеш піти до іншого постачальника, він починає шантажувати проблемами, які цей облгаз тобі сам і створив у минулому. Ось у цьому полягає трюк", — наголосив Коболєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-