Уряд не порушуватиме меморандум із виробниками «зеленої» електрики - Шмигаль

Уряд не порушуватиме меморандум із виробниками «зеленої» електрики - Шмигаль

Укрінформ
Станом на сьогодні Україна має затримку з розрахунками за електроенергію з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), проте погашення боргів відбувається, і уряд не збирається порушувати меморандум із виробниками ВДЕ.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції "Рік роботи уряду".

"Меморандум з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії виконується. Є затримка по погашенню боргів, які мали бути погашені в кінці четвертого кварталу, на початку цього року. Але погашення відбувається. Порушувати Меморандум і не гасити борги у нас намірів немає. Меморандум буде виконуватися, навіть з можливими затримками", - наголосив він.

Шмигаль нагадав, що наразі ведуться переговори стосовно випуску "зелених" облігацій, які будуть спрямовані на розрахунок із виробниками ВДЕ.

"З точки зору продовження співпраці в межах меморандуму, є домовленості з нашими міжнародними фінансовими партнерами стосовно випуску "зелених" облігацій, які будуть направлені на розрахунки з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел", - підкреслив він.

Прем'єр-міністр наголосив, що на сьогодні обговорюється механізм впорядкування цього ринку, щоб унеможливити надалі дисбаланси, що призводять до виникнення боргів.

"І також ми ведемо розмову щодо впорядкування, внормування ринку електричної енергії так, щоб у майбутньому дисбалансів, які призводять до заборгованості, не виникало. Звичайно, це копітка робота", - зазначив глава уряду.

Читайте також: В Україні за 2020 рік у «зелені» проєкти інвестували €1,2 мільярда

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів України 10 червня 2020 року підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики.

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації "зелених" тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для всіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію, передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру, – на 7,5%.

Зі свого боку українська влада бере зобов’язання вживати усіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП "Гарантований покупець" та погашення наявної заборгованості перед виробникам ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-