ТЕС не зможуть припинити виробляти електроенергію за власним бажанням - Герус

ТЕС не зможуть припинити виробляти електроенергію за власним бажанням - Герус

Укрінформ
Голова Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заспокоює, що генеруючі компанії будь-яких форм власності не зможуть припинити виробляти електроенергію за бажанням їх власників.

Як передає кореспондент Укрінформ, про це він заявив в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV. 

"Хочу всіх заспокоїти. Електроенергія є, світло є. Вони будуть і сьогодні, і завтра. Ведеться робота, як діяти у цій складній ситуації, щоб у всіх було світло", - зазначив Герус, коментуючи ситуацію, що склалася в енергосистемі України станом на початок лютого, коли на складах ТЕС відсутнє вугілля, а 10 енергоблоків вийшли в аварійний ремонт.

Читайте також: Кількість непрацюючих блоків ТЕС зросла до десяти - Герус

Він наголосив, що запобіжником цьому є, по-перше, ліцензійні умови.

"Компанія не може припинити виробляти електроенергію. У всіх є продана електроенергія на майбутнє. Ті обсяги, які продані, мають бути вироблені. Друге - є ліцензійні умови. Це правила гри, яких мають дотримуватися учасники ринку. У нас за порушення ліцензійних умов НКРЕКП має право накладати санкції. Також є системний оператор "Укренерго", який має право давати станціям команди на включення", - зазначив Герус. 

Читайте також: Герус пояснив, чому Україна імпортує російську електроенергію

Голова парламентського комітету наголосив, що держава дбає про диверсифікацію джерел генерації та про безперебійне постачання енергії.

"Є держава, яка дбає про резерв, щоб були альтернативи. Зараз є імпорт, який становить близько 2%. Те все, що не покриває наша українська генерація, покриває імпорт", - сказав Герус.

Читайте також: НКРЕКП оприлюднить результати позапланових перевірок ТЕС щодо відсутності вугілля

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю, 12 лютого, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) оприлюднить результати позапланових перевірок АТ «ДТЕК Дніпроенерго», ПАТ «Донбасенерго», АТ «ДТЕК Західенерго», ПАТ «Центренерго» і ТОВ «ДТЕК Східенерго» в частині виконання ліцензійних умов щодо забезпечення необхідних резервів палива.

За словами голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, у разі доведення порушень, далі можуть бути вжиті різні заходи - від штрафів до позбавлення ліцензій. Він наголосив, що така перевірка проводиться вперше за весь час роботи енергетичного Регулятора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-