Розвиток енергетики включає безпеку та євроінтеграцію – Вітренко

Розвиток енергетики включає безпеку та євроінтеграцію – Вітренко

Укрінформ
Стратегія розвитку української енергетики включає три неодмінні складові: енергетичну безпеку, європейську інтеграцію та захист вразливих споживачів.

Як передає корепсондент Укрінформу, про це заявив т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко в ході публічного обговорення проєкту Національної економічної стратегії до 2030 року.

За словами Вітренка, енергетична безпека, як зовнішня, так і внутрішня, - є складовою національної безпеки країни.

"Для нас важливим є забезпечення національної безпеки, важливою частиною якої є енергетична безпека. Мова йде не тільки про зовнішні загрози, а також про внутрішні", - зазначив він

Інтеграція в Європу є важливою як з точки зору безпеки, так і з точку зору забезпечення зовсім іншої якості життя українських громадян.

"Європейська інтеграція нерозривно пов'язана з ринковою економікою. Неможливо інтегруватися в Європу, зберігши квазірадянський економічний устрій", - наголосив Вітренко.

За словами глави Міненерго, важливою складовою цього процесу є інтеграція з європейською енергосистемою замість інтеграції з енергосистемами Росії і Білорусі, як це є на сьогодні.

"Це інтеграція з ліквідним ринком, на якому є чесна конкуренція, є певні правила, які ми хочемо запроваджувати. Ми хочемо це зробити у 2023 році, а можливо й раніше. Також, Україна має перейти на постачання ядерного палива зі Сполучених Штатів, замість Російської Федерації", - зазначив він.

За словами Вітренка, сталий розвиток енергетики напряму пов'язаний із захистом вразливих споживачів.

"Сталий розвиток енергетики неможливий без захисту вразливих споживачів. І те, що ми бачимо сьогодні, тарифні майдани тощо, свідчать, що українські громадяни занепокоєні зростанням цін. Крім того, захист вразливих споживачів – це не просто захист від підвищення ціни, це і захист від маніпуляцій на ринку і багатьох інших проблем, пов'язаних із зловживаннями домінуючих гравців на ринку", - підкреслив Вітренко.

Захист вразливих споживачів, за його словами, має включати встановлення адресних субсидій замість прихованих. Він має включати захист від зловживань і волантильності ринку.

"Це і питання зберігання енергії, і безпечного атому, і зеленої енергетики, інших технологій (розумних мереж, просьюмерів, інтернету речей тощо). Ці питання не такі вже нові, але, на жаль, досі не застосовуються в Україні", - сказав т.в.о. міністра.

Читайте також: Енергосистему України мають інтегрувати з європейською у 2023 році - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, 12 січня Вітренко заявив, що більшість українських споживачів електроенергії є вразливими. При чому, не тільки з точки зору енергетичної бідності, але й до зловживань домінуючих гравців, маніпуляцій на ринку, а також вони є вразливими до волатильності на цьому ринку. Він підкреслив, що секретаріат Енергетичного Співтовариства ставив перед Україною завдання законом визначити, що таке «вразливість споживача», та продумати дієві засоби захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-