Допомога ЄС у €1,2 мільярда: Шмигаль пояснив, чим кредит ефективніший за грант

Допомога ЄС у €1,2 мільярда: Шмигаль пояснив, чим кредит ефективніший за грант

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переконаний, що рішення Євросоюзу надати Україні макрофінансову допомогу в обсязі 1,2 мільярда євро саме в формі кредиту, а не гранту, стимулює країну до більш активного впровадження внутрішніх реформ.

Про це у бесіді з кореспондентом видання POLITICO заявив глава уряду, який здійснює сьогодні візит до Брюсселю, серед іншого, для підписання протоколу про виділення згаданої макрофінансової допомоги ЄС для України, повідомляє Укрінформ з посиланням на оприлюднену у четвер публікацію у цьому виданні.

"Сторона, яка, як очікується, надає грант, не завжди повною мірою розуміє, чому вона має робити це в якості першочергового завдання, в той час, як інша сторона, яка отримує грант, могла б почуватися набагато розслабленішою в тому, що вона має зробити… Зобов’язання щодо повернення кредиту створює більші стимули для країни, в тому числі для України, впроваджувати необхідні реформи», - наголосив український урядовець.

Читайте також: Вища рада правосуддя позитивно оцінює президентський законопроєкт про судову реформу

Як зазначає POLITICO, візит глави уряду України відбувається за два дні після завершення саміту ЄС, який перетворився на марафон із затвердження пакету відновлення в обсязі 1,82 трильйони євро. Позиція українського урядовця дещо несподівано співпала з позицією так званих «заощадливих» країн Євросоюзу, які наполягали на наданні допомоги країнам-членам переважно у формі кредитів, а не грантів, з тих самих міркувань, про які говорив Денис Шмигаль.

«Шмигаль має багато причин для мотивації, щоб переконати лідерів ЄС у тому, що Україна виконує власні зобов’язання. Новий кредит доведе загальний обсяг макрофінансової допомоги Україні до 5 мільярдів євро з 2014 року, що є найбільшою сумою, яку ЄС будь-коли надавав одній країні-партнеру», - наголошує видання.

Шмигаль прокоментував також зміни у керівництві НБУ та заперечив, що уряд чинив будь-який тиск на колишнього голову НБУ, й зауважив, що незалежність Національного банку України захищена Конституцією.

«Хтось залишає посаду, інший заступає на посаду, це інколи трапляється у житті», - сказав Прем’єр-міністр України, коментуючи призначення на посаду голови НБУ Кирила Шевченка, який має 25-річний досвід роботи у банківському секторі.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сьогодні здійснить перший офіційний візит до Брюселя. За його словами, заплановані важливі зустрічі, перемовини та підписання надважливої для України угоди.

фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-