В Україні зросла кількість імпортерів газу

В Україні зросла кількість імпортерів газу

Укрінформ
В Україні кількість імпортерів у І кварталі 2020 року зросла порівняно з попереднім кварталом та становила 51 суб'єкт, що є найбільшим значенням з початку 2017 року.

Про це повідомляється у звіті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

"Кількість імпортерів у І кварталі 2020 року зросла порівняно з попереднім кварталом та становила 51 суб'єкт, що є найбільшим значенням з початку 2017 року. При цьому загальна кількість замовників послуг транспортування, які використовували потужність міждержавних з'єднань у напрямку країни ЄС-Україна у І кварталі 2019 року становила 41 суб'єкт", - йдеться у звіті.

23 замовники послуг зберігання у І кварталі 2020 року здійснили переведення обсягів природного газу, які зберігалися у газосховищах, у митний режим імпорту. Загалом у такий режим було переведено 1,1 млрд кубометрів газу.

За даними НКРЕКП, найбільша частка імпорту (54%) припала на трьох найбільших імпортерів, окрім НАК "Нафтогаз України".

Державний "Нафтогаз" при цьому імпортував за звітний період 13% газу. Частка імпорту НАК у порівнянні з І кварталом 2019 року впала на 31 п.п. НКРЕКП відзначає, що це найменше значення, починаючи з 2017 року.

Ще 32% імпортували інші учасники газового ринку України.

Загальний обсяг закупленого природного газу за кордоном у І кварталі 2020 року становив близько 2,7 млрд кубометрів, з якого 2,2 млрд кубометрів (80%) - імпорт природного газу, а 550 млн кубометрів - обсяг, покладений на "митний склад".

Разом з газом, що був переведений у митний режим імпорту, Україна імпортувала сумарно 3,3 млрд кубометрів газу.

Читайте також: Імпорт газу в Україну з країн ЄС зріс на 24%

Як повідомлялося, митний склад - митний режим, відповідно до якого іноземні або українські товари зберігаються під митним контролем з умовним повним звільненням від оподаткування.

Митний режим імпорту - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів випускаються для вільного обігу на митній території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-