Комітет ВР підтримав скасування держмонополії на виробництво спирту

Комітет ВР підтримав скасування держмонополії на виробництво спирту

Відео
Укрінформ
Аграрний комітет підтримав законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва та обігу спирту етилового (№2300).

Про це повідомили в Інформаційному управлінні Апарату Верховної Ради.

"Комітет з питань аграрної та земельної політики підтримує законопроєкт щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва та обігу спирту етилового. Метою законопроєкту є скасування державної монополії на виробництво спирту та сприяння детінізації ринку спирту та лікеро-горілчаної продукції", - йдеться в повідомленні.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального", які передбачають, зокрема: скасування державної монополії на виробництво спирту починаючи з 1 січня 2020 року; надання можливості суб'єктам господарювання будь-якої форми здійснювати провадження діяльності з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії; повну лібералізацію експорту спирту з України.

Для захисту вітчизняного товаровиробника законопроєктом передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом міністрів України державні підприємства.

Як поінформували в Інформуправлінні, народні депутати під час обговорення висловлювалися за повну демонополізацію підприємств, оскільки на цьому ринку "заробляють тільки шахраї, а держава немає з цього користі". За їхніми словами, якщо сьогодні прийде ефективний власник на спиртовий завод, то він знайде ринок збуту для спирту, а держава має знайти спосіб, яким чином захистити свого товаровиробника.

Читайте також: Спирт, бурштин та гральний бізнес: Стефанчук озвучив нагальні законопроєкти для Ради

Члени комітету пропонували у цьому зв’язку продавати ліцензії виробникам, які будуть дбати за виробництво.

Під час обговорення також наголошувалося на тому, що питання лібералізації діяльності у сфері виробництва та обігу спирту етилового потрібно вирішувати комплексно і системно для того, щоб отримати найбільшу користь від демонополізації ДПУ "Укрспирт".

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 23 жовтня вніс до Верховної Ради і визначив як невідкладний для розгляду законопроєкт №2300 "Про внесення змін до закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового".

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-