ЄС та ЄБРР виділять гранти для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні

ЄС та ЄБРР виділять гранти для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні

Укрінформ
Представники малого та середнього бізнесу можуть отримати гранти для розвитку від Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Business, яку в Україні частково імплементує Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Відповідні програми для українських підприємців презентував представник ЄБРР Тимур Халілов на інвестиційному форумі RE:think. Invest in Ukraine в Маріуполі.

За словами Халілова, суть програм полягає в тому, що ЄБРР допомагає вже наявному бізнесу проаналізувати свою діяльність, і там, де можна, її поліпшити.

На поліпшення свого бізнесу підприємці можуть отримати грант у розмірі 50-90% від вартості проєкту, залежно від того, хто виступить консультантом компанії.

«Для роботи над проєктом ми залучаємо консультанта, який допоможе трансформувати бізнес. Це може бути український консультант або міжнародний експерт-практик, що має підтверджений досвід не менше 15 років роботи на аналогічному ринку. У проєктах, де консультант - представник закордонної компанії, сума грантових виплат сягає 90%», - пояснив Халілов принцип виділення коштів.

Він додав, що ЄБРР пропонує кредитування для українського бізнесу. За словами аналітика, завдяки грантовій підтримці ЄББР малому і середньому бізнесу на консалтингові проєкти з 2010 року вже реалізовано понад 1000 проєктів. Як приклад він навів мережу магазинів Му Play. До початку роботи з ЄБРР вона мала іншу назву і працювала по всій країні. Однак консультанти порадили мережі провести повний ребрендинг – компанія змінила назву, зовнішній вигляд та модель позиціонування. Також для неї було розроблено нову стратегію розвитку.

Читайте також: Гончарук обіцяє багато інноваційних речей у бюджеті-2020

«Як результат, за рік після завершення проєкту компанія на 17% збільшила обіг, та на 14% - кількість персоналу. Це доволі великі відсотки як для компанії, яка не є стартапом. Такому поштовху у розвитку сприяло саме залучення коректних інструментів для роботи», - наголосив Халілов.

За даними ЄБРР, загалом 65% українських компаній відзначили зростання обігу в середньому на 80%. Також вони сформували понад 6,5 тис. нових робочих місць та залучили понад 81 млн євро зовнішніх інвестицій.

Як повідомлялося, у 2016 році між ЄС і ЄБРР було підписано угоду, в рамках якої було виділено 40 млн євро на консультаційну, навчальну, інформаційну та іншу підтримку малого та середнього бізнесу в Україні. Цього року в ЄБРР запланували і вже реалізують 160 консалтингових проєктів.

 Фото: Reuters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-