Експерти розповіли, як зросте ціна на землю на старті реформи

Експерти розповіли, як зросте ціна на землю на старті реформи

Укрінформ
На старті земельної реформи ціна за гектар українського чорнозему в середньому по державі становитиме 1800 -1900 доларів.

Про це сказав радник Прем'єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак під час форуму "Life after: Ключові аспекти запуску ринку землі в Україні", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Зараз вартість десь 1600 дол. Якщо відкривати ринок по початковій моделі (без обмежень на право купувати землю — ред.), то середня вартість землі в Україні була би десь 2 тис. дол. Те, що вже зробили крок назад і відмовились від нових покупців з іноземними інвестиціями, думаю, на 10% початкову ціну зменшило. Відповідно, на старті земельної реформи ціна на український чорнозем в середньому по державі буде орієнтовно 1800-1900 дол.”, - сказав Мушак.

За його словами, очікуваний економічний ефект від відкриття ринку землі буде насамперед у стабілізації української економіки.

“Якщо ми відкриваємо ринок землі, то стабілізуємо українську економіку, тому що в нас з’являється новий актив, який коштує умовно 50-60 млрд дол. Це означає, що гривня буде більш стабільна, тому що з’являється більше товару, який ви можете купити на гривню. З’явиться валютний капітал, з яким ви можете працювати”, - інформував експерт.

Також він поінформував, що очікується суттєве збільшення податкових надходжень до бюджету України.

Читайте також: Протестувальники на мітингах борються за ринок землі "під себе" — радник Прем’єра

Як повідомляв Укрінформ, заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила його до 1 січня 2020 року.

Наразі у Раді зареєстровано 11 різних законопроєктів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Влада планує скасувати мораторій на продаж землі та запустити ринок землі восени 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-