Оборона, медицина й освіта:

Оборона, медицина й освіта: "Голос" готує правки до бюджету

Укрінформ
Проєкт державного бюджету на 2020 рік, представлений урядом на розгляд Верховної Ради, містить низку позитивних пропозицій, але він “дуже сирий” і потребує системного доопрацювання.

Про це заявив секретар бюджетного комітету Верховної Ради, депутат фракції «Голос» Володимир Цабаль, повідомляє пресслужба політсили.

«Видно, що бюджет не до кінця опрацьований. Тобто, готовий на 20—30%. Коли дивишся на частину бюджетних програм, видно, що вони просто скопійовані з минулого року. Або на якийсь номінальний відсоток збільшений приріст. Тобто немає системної роботи. Будемо чекати, будемо дивитися на поправки, на те, як план уряду буде відображений у бюджеті», — сказав він.

Коментуючи позитивні напрацювання, Цабаль відзначив, зокрема, збільшення фінансування Суспільного мовлення: «Його бюджет збільшився вдвічі. Це добре. Завжди обіцяли, певний відсоток бюджету на фінансування Суспільного. Цього року це вперше заклали».

Інший позитивний момент — зменшення, в середньому, на чверть фінансування усіх ОДА: «Я думаю, що це позитивна тенденція з огляду на децентралізацію. Бо облдержадміністрація — це виконання функцій держави у регіонах. Якщо ми зменшуємо фінансування, ми розуміємо, що це зменшення ролі центральних органів влади у регіонах».

Читайте також: На освіту заклали у проєкті бюджету 136,4 мільярда

Нарешті, відзначив він, позитивом є лібералізація економіки: «Зменшилося співвідношення бюджету до ВВП, тобто тих доходів, що держава забирає в населення і перерозподіляє. Частка доходів, які кожен українець буде віддавати, в середньому, зменшилася з 26% до 24%. Це хороший знак. Це означає, що економіка рухається більш ліберально. Якщо ці речі у фінальній версії бюджету будуть дотримані, це буде дуже хороший знак, хоча і виклик для нового Кабміну».

Водночас Цабаль повідомив, що у проєкті бюджету насторожує збільшення видатків на РНБО. «Зокрема, збільшення видатків на оборону з якихось причин було закладене в РНБО, а не в оборонному секторі. Тут може бути два сценарії: або Президент хоче мати більший вплив на розподіл цих коштів, оскільки коштами, що розподіляє РНБО, займається команда Президента, або дійсно не було часу зрозуміти, куди ці збільшення потрібно закласти», — зауважив він.

Читайте також: Рада підтримала перевірку отримувачів пенсій і субсидій

Цабаль також підкреслив невідповідність закладеного в проєкт бюджету і реального прожиткового мінімуму: «Реальний прожитковий мінімум в Україні вже давно не 2 тис. грн, а близько 5—6 тис. грн». Але водночас зауважив, що є питання, як зробити так, щоб «збільшивши його не одержати діру в бюджеті».

Коментуючи правки до поданого бюджету, які готує фракція «Голосу», він зазначив, що вони точно стосуватимуться фінансування оборони, медицини і освіти, де уряд не заклав збільшення зарплат викладачів і освітніх субвенцій. Але аналіз проєкту і розробка пропозицій з його удосконалення триває. «Ми намагаємося не просто сказати, що де підняти, а зрозуміти, які статті зараз менш ефективні, звідки можна забрати ці гроші. Треба також розуміти, що кожного року під час бюджетного процесу кількість правок, які подаються, дорівнює ще одному чи двом бюджетам. Важливо подавати зважені правки. Ми за ефективність, а не спам», — наголосив депутат.

Читайте також: Маркарова розраховує на додатковий ресурс у бюджеті-2020 для соціальної сфери

Як повідомлялося, 15 вересня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проєкт державного бюджету на 2020 рік. Сьогодні у парламенті відбувалося його представлення. Документ передбачає доходи державного бюджету на 2020 рік у сумі 1079,5 млрд грн, у тому числі загального фонду - 962,7 млрд грн, видатки - у сумі 1170 млрд грн. Платежі за державним боргом у 2020 році становитимуть близько 438,1 млрд грн, з яких обслуговування державного боргу - 145,2 млрд грн, погашення державного боргу - 292,9 млрд грн. Парламент планує не пізніше 1 грудня ухвалити як закон проєкт державного бюджету на 2020 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-