Газпром уперше припустив можливість

Газпром уперше припустив можливість "грати" за європейськими правилами

Укрінформ
Газпром на сьогоднішніх тристоронніх переговорах у Брюсселі щодо транзиту газу до Європи через територію України вперше допустив можливість роботи за європейськими правилами.

Про це йдеться у в опублікованій у Facebook заяві НАК "Нафтогаз України" за результатами чергового раунду переговорів між делегаціями України, Росії та Європейської комісії щодо умов використання транзитних потужностей української газотранспортної системи (ГТС) після завершення чинного контракту між Нафтогазом та Газпромом 1 січня 2020 року.

"Ми відзначаємо зацікавленість російської сторони у проведенні конструктивних переговорів і новий рівень готовності до прийняття сучасних умов транспортування газу українською ГТС. Зокрема, Газпром уперше припустив можливість працювати за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть у повній мірі впроваджені в Україні до кінця поточного року", - йдеться у заяві.

Читайте також: Газові переговори: українська сторона розповіла, про що домовились у Брюсселі

Як зазначають у НАК, українська сторона представила учасникам переговорів майбутнього відокремленого оператора ГТС України — ТОВ "ОГТСУ", який передав російській стороні проєкти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Зі свого боку, Нафтогаз передав росіянам "дорожню карту" дій для завершення відокремлення оператора ГТС (анбандлінгу).

У НАК уточнили, що сторони провели аналіз відкритих питань, щодо яких наразі немає єдиної позиції, і погодилися продовжити переговори у жовтні.

Як повідомляв Укрінформ, у Брюсселі у четвер відбулися переговори щодо умов транзиту російського газу на європейський ринок територією України.

Кабінет міністрів перед тристоронніми транзитними переговорами опублікував два документи від 18 вересня, що стосуються розділення НАК "Нафтогаз України" та виокремлення газотранспортної системи: постанову №840 "Про відокремлення діяльності з транспортування природного газу та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи", а також розпорядження № 791-р "Питання управління акціонерним товариством "Магістральні газопроводи України".

Читайте також: Існуючий контракт щодо транзиту газу продовжити неможливо - Шефчович

Відповідно до документів, уряд обрав модель відокремлення, що передбачає збереження оператора газотранспортної системи у державній власності без права приватизації.

Крім того, урядове розпорядження передбачає передачу оператора ГТС у підпорядкування Міністерству фінансів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-