Держава має створити переваги фермерам на ринку землі - Маркарова

Держава має створити переваги фермерам на ринку землі - Маркарова

Укрінформ
Щоб ринок землі в Україні нормально запрацював, держава має допомогти малим і середнім фермерам. 

Про це сказала міністр фінансів України Оксана Маркарова у Києві під час конференції щодо реформи управління земельними відносинами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для того, щоб ринок дійсно запрацював, держава повинна допомогти, в першу чергу, нашим малим і середнім фермерам. Щоб вони могли бути не просто активними учасниками, а щоб мали якісь переваги перед великими агрохолдингами, які мають доступ до дешевших фінансових ресурсів", - сказала Маркарова.

Вона зазначила, що наразі урядом вже розроблено дві програми, спрямовані на підтримку малих підприємців при запуску ринку землі.

Механізм №1 - це програма здешевлення кредитів для сільськогосподарських виробників. Кошти на її фінансування вже є в державному бюджеті в тому проєкті, який представлений у ВР, нагадала Маркарова.

"Як вона (програма - ред.) працює? Ви можете піти в будь-який банк, і якщо ви відповідаєте вимогам, то для вас цей кредит буде здешевлений, щоб для вас ставка була не 20%, як пропонується зараз, не 10 чи 11%, як, ми сподіваємося, буде через рік, а щоб ця ставка була менше 5%, і ми над цим працюємо",- заявила міністр.

Друга програма, яку пропонує уряд, - це Фонд часткових гарантій кредитування.

"Питання ж не тільки в тому, що ви приходите в банк, а кредит для вас дорогий. Питання в тому, що ті стандарти, які зараз застосовують банки - застава, наявність повноцінної фінансової звітності за три роки - цих стандартів важко дотриматися. Тому ми беремо найкращий світовий досвід, разом працюємо над програмою, яка буде запущена, яка називається Фонд часткових гарантій кредитування. Йдеться про те, що держава буде працювати з усіма банками не тільки над здешевленням ставки, а над тим, щоб надати додаткові гарантії, щоб банки не боялись вам видати кредит, щоб банки не вимагали у вас заставу", - наголосила Маркарова.

За словами очільниці міністерства, цю програму буде запущено раніше, ніж буде відкрито ринок землі, щоб у сільгоспвиробників був час, по-перше, опрацювати інформацію і щоб станом на середину наступного року коли ринок землі буде запущено, було чітке розуміння, як фермер може отримати легальні дешеві кредити за зрозумілою процедурою.

"Ми будемо працювати для того, щоб допомогти вам навчитися, як ви можете отримати дешевий легальний кредит", - підсумувала міністр.

Читайте також: Право купувати землю матимуть лише українці - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення; парламент має ухвалити його до 1 грудня цього року.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій на продаж земель сільгосппризначення неодноразово продовжувався. У грудні 2018 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Зеленський, виступаючи на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі, заявив, що Україна до кінця цього року проведе земельну реформу, щоб у наступному створити ринок землі на 40 млн га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-