Право купувати землю матимуть лише українці - Зеленський

Право купувати землю матимуть лише українці - Зеленський

Відео
Укрінформ
У пропонованій моделі земельного ринку передбачається, що право на купівлю і продаж землі матимуть тільки українці та українські компанії.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції щодо реформи управління земельними відносинами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії. Страшилки про китайців, про арабів чи про інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами — це маячня”, - запевнив Президент.

Він підкреслив, що питання ринку землі в Україні наразі є дуже чутливим, тому потребує широкого і публічного обговорення.

Водночас глава держави переконаний, що земля - це власність громадян, і у них нарешті повинне з’явитися “не гібридне, а повноцінне право власності на свою рідну землю”, тобто право володіти, користуватися та розпоряджатися землею.

Читайте також: Продаж землі: у Кабміні порахували, як здешевити кредити у 2020 році

Зеленський нагадав, що у 2001 році в законі, яким був накладений мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, прописано, що депутати повинні розробити прозорий механізм купівлі/продажу землі.

За його словами, за ці 18 років механізм так і не був прописаний, а з’явився “масштабний процвітаючий тіньовий ринок”.

“Це мільйон гектарів землі й десятки мільярдів гривень. І виграє, вибачте, від цього, не малий фермер, не простий селянин, а місцеві так звані "князьки". Більше того, за цей час з 7 млн українців, які володіють землею, майже 1 млн громадян померли так і не отримавши від держави шансу стати заможними господарями своєї землі, не отримавши право власності”, - зазначив Президент.

Читайте також: Гончарук пояснив, звідки у проєкті бюджету 4,4 мільярда на підтримку АПК

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила його до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Зеленський на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця року проведе земельну реформу, щоб створити ринок землі на 40 млн га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-