Парламент планує вдосконалити нормування у будівництві

Парламент планує вдосконалити нормування у будівництві

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №1052 "Про внесення змін до закону України "Про будівельні норми" щодо удосконалення нормування у будівництві".
Законопроєкт підтримали 308 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Крім того, 266 парламентарів підтримали скорочення наполовину строків подання до законопроєкту пропозицій і поправок до ІІ читання.

"Метою і завданнями прийняття законопроєкту є удосконалення нормування у будівництві задля створення умов для запровадження інноваційних та прогресивних технологій у сфері будівництва", - йдеться у пояснювальній записці.

Авторами законопроєкту №1052 є народні депутати від фракції "Слуга народу" Олена Шуляк, Віталій Безгін та Олександр Маріковський. Президентом він визначений як невідкладний.

Законопроєкт пропонує визначити методи нормування у будівництві (параметричний, розпорядчий, цільовий); визначити об’єкт нормування; розширити коло базових організацій у сфері будівництва, що виконують функції щодо здійснення робіт із нормування у будівництві; вдосконалити процедуру оприлюднення будівельних норм.

Як зазначають автори проєкту закону у пояснювальній записці, чинні будівельні норми здебільшого мають розпорядчий характер і є занадто зрегульованими, не дозволяючи прозоро та швидко вводити на ринок нові технології та матеріали. Це не відповідає нагальним потребам на ринку будівництва та створює перешкоди для запровадження інноваційних та прогресивних технологій.

Законопроєктом пропонується надати перевагу параметричному методу при формуванні вимог будівельних норм. Зазначається, що параметричний метод нормування є прогресивним, поширений в економічно розвинених державах (країни ЄС, США, Канада, Японія та ін.) і заснований на ієрархії цілей і завдань.

Автори передбачають, що ухвалення законопроєкту надасть можливість підвищити якість будівельних норм та зменшити кількість необґрунтованих обов’язкових вимог, що сприятиме запровадженню інноваційних та прогресивних технологій, посиленню інвестиційної привабливості будівельного ринку та подальшому розвитку будівельної галузі.

Читайте також: Рада сьогодні працюватиме, поки не розгляне весь порядок денний

Як повідомляв Укрінформ, 6 вересня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №1052 "Про внесення змін до Закону України "Про будівельні норми" щодо удосконалення нормування у будівництві" за основу і в цілому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-