Рада підтримала законопроєкт, що скасовує податок на інвестиції

Рада підтримала законопроєкт, що скасовує податок на інвестиції

Укрінформ
Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт, що скасовує пайовий внесок у розвиток інфраструктури міста та має на меті сприяти залученню інвестицій.

За прийняття за основу законопроєкту №1059 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні" проголосували 290 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми повинні робити все можливе, аби наша країна була інвестиційно привабливою. Законопроєкт №1059 демонструє перші кроки, які будуть сприйматись і зовнішніми, і внутрішніми інвесторами як позитивний сигнал. Сфери, на які поширюється даний законопроєкт: захист прав акціонерів, забезпечення виконання договірних зобов’язань, сфера правосуддя та сфера будівництва", - сказала народний депутат від фракції "Слуги народу" Олена Шуляк.

Відповідно до пояснювальної записки метою законопроєкту є поліпшення інвестиційного клімату України за окремими напрямами, обраними внаслідок комплексної оцінки відповідності законодавства України кращим світовим практикам, описаним Групою Світового банку в методології рейтингу Doing Business.

Законопроєкт спрямований на усунення юридичних прогалин, а також впровадження в правову систему України інноваційних правових інструментів. Зокрема, у сфері захисту прав акціонерів передбачено відповідальність посадових осіб акціонерного товариства за збитки, завдані правочином із заінтересованістю, укладеним на неринкових умовах, згода на вчинення якого була надана мажоритарним акціонером або призначеними ним особами.

Читайте також: Гончарук: Ми стали свідками реального прогресу з детінізації економіки

Що стосується сфери будівництва, то, за словами Шуляк, законопроєкт скасовує "недолугий та корупційний податок, який називають податком на інвестиції, а саме, пайову участь".

Депутат нагадала, що майже всі країни Європи відмовились від цього механізму, і на сьогодні саме пайовий внесок і є перепоною залучення інвестицій.

За підрахунками експертів, повне скасування пайової участі по всій Україні сприятиме покращенню інвестиційної привабливості та дозволить унеможливити корупційні прояви у будівництві і потрапити в ТОП-20 Doing Business за компонентом "Отримання дозволів на будівництво".

Нині Україна - один із лідерів за темпами зростання у Doing Business серед 190 країн. У загальному рейтингу наша країна займає 71 сходинку. А за показником "Отримання дозволів на будівництво" за 2 роки ми покращили позицію з 140 до 30.

За підрахунками експертів Світового банку, один пункт у загальному рейтингу Doing Business дає можливість додатково залучити близько 600 млн дол. в економіку країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-