Верховна Рада взялася за детінізацію розрахунків у торгівлі

Верховна Рада взялася за детінізацію розрахунків у торгівлі

Укрінформ
ВР прийняла у першому читанні законопроєкт 1053-1 "Про внесення змін до закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг".

За проєкт закону проголосували 257 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Парламентарії також підтримали скорочення строку подання пропозицій і поправок до законопроєкту до другого читання.

Як ідеться у пояснювальній записці, законопроєктом пропонується внести ряд змін до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Зміни передбачають запровадження програмних РРО, що надає суб’єкту господарювання право обирати класичний РРО чи програмний РРО залежно від його потреб та фінансових можливостей; спрощення процедури реєстрації РРО - її проведення засобами Електронного кабінету без подання реєстраційних документів, а лише шляхом отримання фіскального номеру, який ідентифікує програмний РРО, у інформаційній системі контролюючого органу.

Також передбачається здешевлення процесу застосування РРО; фіскалізація розрахункових операцій, що проводяться через програмні РРО, на фіскальному сервері контролюючого органу, що дозволить легалізувати розрахункові операції; запровадження технологій захисту даних про проведені розрахункові операції, що відповідають Закону «Про електронні довірчі послуги».

Очікується, що законопроєкт запровадить контроль з боку суспільства за легалізацією розрахункових документів, що підтверджують проведення розрахункових операцій; підвищить відповідальність за порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні торговельної діяльності та наданні послуг шляхом впровадження джерела відшкодування покупцям (споживачам) частини штрафних санкцій, застосованих за їх зверненнями.

Читайте також: Рада підтримала поправки Зеленського до закону про Антикорупційний суд

Автори передбачають, що ухвалення законопроєкту сприятиме детінізації обігу готівкових коштів, розширенню фіскалізації розрахункових операцій, залученню більшої кількості суб’єктів господарювання до застосування РРО та створенню таким чином рівних конкурентних умов для ведення господарської діяльності.

Окрім того, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №1073 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг".

Законопроєкт підтримали 249 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Також 233 парламентарії підтримали скорочення строку подання пропозицій і поправок до законопроєкту до 2 читання.

Як йдеться у пояснювальній записці, автори передбачають, що прийняття законопроєкту 1073 сприятиме детінізації обігу готівкових коштів, руйнуванню окремих схем ухилення від сплати податків, зменшенню корупційних ризиків при адмініструванні податків та зборів, розширенню фіскалізації розрахункових операцій, залученню більшої кількості суб’єктів господарювання до застосування РРО та створенню таким чином рівних конкурентних умов для ведення господарської діяльності.

Читайте також: Законопроєкт про зменшення тиску на бізнес пройшов перше читання

Запропоновані зміни до Податкового кодексу передбачають запровадження механізму компенсації вартості покупки споживачам (покупцям), які виявлять порушення встановленого порядку проведення розрахунків при придбанні товарів (послуг) вартістю понад 100 гривень та направлять відповідну скаргу до контролюючих органів.

Планується запровадження інформаційної системи в межах електронного кабінету, за допомогою якої може бути перевірена автентичність отриманого покупцем в пункті продажу товарів розрахункового документа, оформлена скарга на продавця товарів за порушення порядку проведення розрахункових операцій та в режимі реального часу відстеження руху такої скарги через контролюючий орган.

Читайте також: Гончарук анонсував розгляд Радою законопроєктів про поліпшення бізнес-клімату

Крім того, законопроєкт передбачає законодавче визначення систем зберігання, збору та обліку даних РРО та можливість використання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, подання яких є обов’язковим; запровадження дворівневої системи перевірок поданих покупцями (споживачами) письмових звернень чи скарг засобами порталу перевірки розрахункових операцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-