Овочі та фрукти з України заборонили ввозити до ЄС

Овочі та фрукти з України заборонили ввозити до ЄС

Укрінформ
1 вересня 2019 року почала діяти заборона на імпорт до Євросоюзу яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю і деяких інших видів продукції у зв'язку з набранням чинності директиви ЄС про посилення заходів захисту від шкідливих карантинних організмів.

Про це повідомляє аналітична платформа плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.

"З 1 вересня 2019 року імпортери фруктів у країнах ЄС відмовляються від закупівель яблука і груші з України та інших країн, які не входять до Євросоюзу, у зв'язку з набранням чинності директиви (EU) 2019/523. Ця директива була ухвалена 21 березня 2019 року. Вона передбачає посилення заходів захисту ЄС від шкідливих карантинних організмів і стосується поставок яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю і деяких інших видів продукції", - йдеться у повідомленні.

За інформацією аналітиків платформи, з 1 вересня 2019 року, в рамках директиви, всі країни, які не входять до Євросоюзу, зобов'язані офіційно оголосити про відсутність на їх території певних карантинних організмів (Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Neoleucinodes elegantalis (Guenée) і Tephritidae (non-European). З огляду на те, що Україна є країною, вільною від цих організмів, оскільки випадків їх виявлення не було, компетентний орган України (Держпродспоживслужба) вже офіційно запропонувала європейській Комісії прийняти рішення про безперешкодний імпорт цих товарів. Та наразі офіційної відповіді від Єврокомісії поки що не надійшло.

"Підтвердження про те, що українські яблука і томати з 1 вересня не відправляються до ЄС, надійшло нам відразу від кількох експортерів і виробників", - розповіла директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.

Вона повідомила, що українські виробники спішно самотужки займаються вирішенням даної проблеми. Наприклад, постачальники тепличних томатів і перцю власним коштом намагаються юридично оформити експорт продукції в регіони, офіційно вільні від зазначених організмів, згідно з процедурами ЄС. Вони сподіваються, що це вийде зробити швидше, ніж отримати дозвіл Євросоюзу для всієї країни. Вони очікують, що зможуть розблокувати експорт ще до середини вересня.

За словами економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрія Ярмака, Євросоюз є дуже важливим, хоч і не головним ринком збуту для українських виробників яблук преміальної якості. У сезоні 2018/19 років близько 6 тис. тонн таких яблук було відправлено на ринки таких країн ЄС як Швеція, Велика Британія, Греція, Польща та ін. Також це важливий ринок збуту для промислових яблук, в тому числі і органічних; таких яблук було експортовано близько 5 тис. тонн за сезон. "Якщо поставки не будуть розблоковані, то гіпотетичні втрати наших виробників яблука в новому сезоні становитимуть близько 4-5 млн доларів США або близько 15% всієї експортної виручки. Для постачальників тепличних овочів з України ринок ЄС є ще важливішим - на нього припадає більше половини всіх поставок теж приблизно на 4 млн доларів США за рік", - пояснив Ярмак.

Читайте також: Україна побила рекорд з експорту фруктів та горіхів

Натомість провідні садівники України протягом останніх двох років активно працювали над розвитком поставок яблук до країн Азії, знижуючи залежність від поставок до Євросоюзу. Тим більше що ціни на яблука в багатьох країнах Азії завжди вищі, ніж в ЄС.

Також експерт зазначив, що практично всі країни, які не входять до Євросоюзу, з 1 вересня не можуть поставляти зазначені овочі і фрукти в ЄС. Це стосується постачальників яблук з Молдови та Сербії і навіть постачальників фруктів з США і Канади. Зокрема, постачальники фруктів і ягід з Канади і США говорять про те, що вони зіткнулися з необхідністю доводити відсутність карантинних організмів при поставках в ЄС таких товарів, як лохина, чорниця і черешня. Втім, вони вважають, що це тимчасова проблема, яку вдасться вирішити досить швидко.

Проте, на думку Ярмака, як довго триватиме процедура отримання дозволу на поставки продукції з кожної країни, точно ніхто не може зараз відповісти. Поки ж садівники і постачальники тепличних овочів з країн ЄС отримали можливість заробити додаткові кошти в умовах майже повної відсутності конкуренції з боку інших країн.

Аналітики Еast-fruit звертають увагу, що нетарифні обмеження імпорту - це дієвий механізм підтримки виробників, який Євросоюз застосовує регулярно і досить часто.

Як повідомляв Укрінформ, експерти прогнозували, що експорт яблук з України в поточному сезоні зросте до 60-62 тис. тонн і буде рекордним, в тому числі і в країни Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-