Україна веде переговори для відновлення експорту фруктів та овочів в ЄС

Україна веде переговори для відновлення експорту фруктів та овочів в ЄС

Укрінформ
Між Держпродспоживслужбою України та Генеральним директоратом ЄС з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів (DG SANTE) тривають офіційні переговори щодо визнання всієї території України такою, що є вільною від шкідливих організмів.

Цю інформацію Укрінформу підтвердили у Представництві України при ЄС, зауваживши, що мета переговорів — усунути нетарифні бар’єри для експорту українських овочів та фруктів до держав-членів ЄС.

"Українській стороні відомо про запровадження ЄС та його державами-членами нових фітосанітарних вимог відповідно до змін, внесених Директивою ЄС 2019/523 від 21.03.2019 про захисні заходи проти потрапляння на територію ЄС організмів, шкідливих для рослин або рослинних продуктів... У цьому контексті ще у серпні DG SANTE отримав офіційне звернення щодо включення України до переліку країн, яким дозволений експорт овочів та фруктів до ЄС без додаткових нетарифних бар’єрів", - йдеться в інформації, яку надано дипломатичним представництвом України.

Документ окремо наголошує, що Представництво України при ЄС вживає заходи для якнайшвидшого розв'язання цього питання.

Читайте також: Овочі та фрукти з України заборонили ввозити до ЄС

Як повідомили кореспонденту Укрінформу дипломатичні джерела, рішення щодо поновлення експорту українських овочів і фруктів до країн ЄС у повному обсязі може бути досягнуто вже до кінця поточного тижня.

Як повідомляв Укрінформ, українські виробники у терміновому порядку займаються розв'язанням проблеми експорту овочів та фруктів до ЄС.

За оцінками аналітиків, якщо поставки до ЄС не буде розблоковано, то ймовірні втрати наших виробників яблука у новому сезоні сягнуть 4-5 млн дол. США, або близько 15% всіх доходів від експорту.

У Держпродспоживслужбі заявили, що ведуться переговори з Європейською комісією про надання дозволу на безперешкодний експорт з України фруктів та овочів, визначених Директивою Ради Європейського Союзу, відповідно до якої з 1 вересня 2019 року змінено умови імпорту низки видів продукції до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-