Україна готова продовжити тристоронні газові перемовини вже цього місяця — Оржель

Україна готова продовжити тристоронні газові перемовини вже цього місяця — Оржель

Укрінформ
Україна наголошує на готовності продовжити тристоронні газові перемовини у форматі Україна – Європейська комісія – РФ уже у вересні.

Про це заявив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель під час телефонної розмови з віце-президентом Європейської комісії Марошем Шефчовичем, повідомляє пресслужба міністерства.

"Українська делегація, яку я очолюю, готова взяти участь у тристоронніх газових перемовинах уже цього місяця", - сказав Оржель.

У ході розмови сторони відзначили, що співробітництво у сфері енергетики має залишатись одним із пріоритетів відносин України та ЄС, а також що інтеграція України до енергетичних ринків ЄС сприятиме зміцненню енергетичної безпеки обох сторін.

Читайте також: У Єврокомісії назвали очільника Міненергетики "партнером з відмінним послужним списком"

Також сторони обговорили процес анбандлінгу НАК "Нафтогаз України" та необхідність його найшвидшого завершення.

Як повідомляв Укрінформ, контракт на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.

Єврокомісія підготувала свою позицію щодо порядку та умов здійснення транзиту російського газу територією України після 2019 року. Згідно з пропозицією ЄК, новий контракт на транзит газу має бути довготривалим – на 10 або більше років – і передбачати такі обсяги, які могли б зацікавити європейського інвестора з високою репутацією.

Читайте також: Росія заявила про готовність до газових переговорів з ЄС і Україною

У Нафтогазі заявляли, що на майбутніх переговорах запропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років. За їхніми даними, пропозиція погоджена з європейськими партнерами, вона ґрунтується на європейському підході до формування транзитного тарифу.

Тим часом 26 липня міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що Росія запропонувала Україні продовжити чинний контракт на транзит газу на рік.

На початку серпня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк заявляв, що газові переговори щодо збереження транзиту газу після 2020 року відбудуться після призначення нового уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-