Мінагро має напрацювання для законопроєкту про обіг сільгоспземель

Мінагро має напрацювання для законопроєкту про обіг сільгоспземель

Укрінформ
Законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення, над яким працює робоча група при Офісі Президента України, слід розробляти на базі аналогічного документу, який вже підготувало Мінагро.

Таке побажання висловила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час брифінгу 28 серпня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Робоча група, яка працює при Офісі Президента, де є представник Мінагрополітики, представники бізнесу, напрацьовує законопроєкт про обіг сільськогосподарських земель, який, я сподіваюсь, буде базуватися на законопроєкті, який був розроблений нашим міністерством”, - сказала Трофімцева.

На її думку, в новому законопроєкті треба передбачити обмеження на купівлю землі для іноземних юридичних та фізичних осіб на першому етапі впровадження реформи. Проте, українські фізичні особи мають отримати можливість купувати землі сільськогосподарського призначення відразу після відкриття ринку.

Також, за словами в.о. міністра, на першому етапі функціонування ринку необхідно регулювати ціноутворення на земельні ділянки: впродовж перших двох років ціни на них не мають бути нижчими за нормативно-грошову оцінку.

“А потім ціну вже регулюватиме ринок”, - зазначила Трофімцева.

Очільниця Мінагрополітики додала, що також має бути передбачений захист прав орендарів у разі зміни власника орендованої ділянки. А також відповідальність власника ділянки за якість ґрунтів і обов’язок зберігати її на певному рівні.

Читайте також: М’ясо, молоко, зерно та ягоди: Україна збільшила експорт агропродукції

Як відомо, заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року, як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, почав діяти мораторій на продаж земель сільгосппризначення, після чого парламент неодноразово його продовжував. У грудні 2019 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Президент України Володимир Зеленський під час виступу на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця поточного року проведе земельну реформу, щоб у наступному створити ринок землі на 40 млн га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-