Нафтогаз має план

Нафтогаз має план "Б" щодо транзиту російського газу — Коболєв

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" має запасний план на випадок, якщо перемовини з Газпромом щодо транзиту газу будуть невдалими.

Про це у інтерв'ю каналу "KRYM - критичне мислення" сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Ми не проти перемовин. Ми завжди готові їх вести. Ми їх ведемо з бажанням мати контракт. Ми їх ведемо з бажанням мати нормальні відносини. Але при цьому ми чітко говоримо: у нас завжди є план Б. Цей план Б ми вже декілька разів реалізовували у відносинах з Газпромом. Кожного разу цей план рятував ситуацію", - сказав Коболєв.

За його словами, якщо станеться так, що Росії вдасться побудувати Північний потік - 2, Україна через Нафтогаз зможе отримати компенсацію.

"Через новий судовий процес у Стокгольмі, у якому Нафтогаз вимагає від Газпрому певні фінансові компенсації через ті механізми, які нам дозволяє чинний контракт. Ми точно його (позов — ред.) не ініціювали, але чітко показали, якщо з нами не домовлятися, це завжди матиме наслідки", - нагадав Коболєв.

Він підкреслив, що кінцева мета переговорів Нафтогазу та Газпрому — підписання нового контракту на максимально довгий період з максимально вигідними для України умовами.

Читайте також: Україна готується до найгіршого "газового" сценарію - Герус

Як повідомляв Укрінформ, контракт на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року. У Нафтогазі заявляли, що на майбутніх переговорах запропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років. За даними НАК, пропозиція погоджена з європейськими партнерами, вона ґрунтується на європейському підході до формування транзитного тарифу.

Планується, що переговори України, Росії та Євросоюзу щодо нової угоди про транзит російського газу відбудуться у вересні. При цьому, 26 липня міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія запропонувала Україні продовжити на рік чинний контракт на транзит газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-