Законопроект про незаконне збагачення погодили з МВФ - Рябошапка

Законопроект про незаконне збагачення погодили з МВФ - Рябошапка

Укрінформ
Редакція статті президентського законопроекту про конфіскацію активів, набутих чиновниками незаконним шляхом, яка стосується кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, погоджена з експертами МВФ.

Про це заявив на брифінгу у вівторок, 4 червня, заступник глави Адміністрації Президента Руслан Рябошапка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми дуже довго відшліфорували редакцію статті, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, з експертами Міжнародного валютного фонду, ви самі розумієте, чому. Оскільки у разі можливих зауважень з боку цієї міжнародної інституції ми могли б мати у майбутньому дуже гострі дискусії з МВФ, і це могло б призвести до певних складнощів у діалозі з МВФ у частині, яка стосується фінансової допомоги. Ми ці питання всі зняли, врешті-решт, у нас є підтримка як вітчизняних, так і міжнародних експертів, і після цього Президент вніс цей законопроект до парламенту", - сказав Рябошапка.

Він також повідомив, що розробники законопроекту спілкувалися з вітчизняними і зарубіжними експертами, зокрема, американськими прокурорами, які мають практичний досвід застосування аналогічних правових норм, і їхні поради лягли в основу президентського законопроекту.

Як повідомляв Укрінформ, 3 червня Президент Володимир Зеленський вніс до ВР законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№ 10358).

Законопроектом, зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс положеннями, що встановлюють кримінальну відповідальність за набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більш ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи.

Читайте також: Зеленський вніс до Ради законопроект про незаконне збагачення

Крім того, проектом закону пропонується на законодавчому рівні вирішити питання щодо забезпечення належного функціонування інституту стягнення необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. У зв’язку з цим передбачається запровадження у Цивільному кодексі окремої підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необґрунтованими, та межу вартості таких активів (вартість, яка у п’ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Також уточнюється обов’язок доказування у справах такої категорії. Зокрема, визначається предмет доказування для позивача, що є гарантією захисту прав осіб, проти яких можуть бути подані відповідні позови. Положеннями законопроекту в частині запровадження процедури визнання активів необґрунтованими та їх стягнення пропонується закріпити класичний стандарт доказування – "перевага доказів" (preponderance of the evidence), який закріплює принцип рівності сторін.

Конституційний Суд 26 лютого визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-