Бізнес уже мав підготуватися до заборони експорту палива з РФ — Данилюк

Бізнес уже мав підготуватися до заборони експорту палива з РФ — Данилюк

Укрінформ
Український бізнес мав підготуватися до запровадження Росією обмежувальних заходів щодо поставок нафтопродуктів в Україну і диверсифікувати постачання.

Про це заявив на брифінгу в п'ятницю, 31 травня, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк у відповідь на запитання, яку частку мастил, оливи і нафти з Росії треба швидко замінити у зв'язку із запровадженням обмежувальних заходів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це залежить від різних категорій, наприклад, дизель - це близько 40%, тобто це суттєва частка. В принципі, в очікуванні цих обмежувальних заходів бізнес вже мав би думати, як диверсифікувати постачання, і це насправді відбувається", - сказав Данилюк.

Він зауважив: є варіант, що буде просто змінено постачальника цих нафтопродуктів, а реального обмеження поставок на український ринок не відбудеться.

"Але ми маємо до цього бути готовими. Тобто об'єми високі, варіанти диверсифікації існують, деякі можуть зайняти час, деякі призводять до зростання вартості продуктів, наприклад, палива. Тому на всі ці питання зараз треба знаходити відповіді", - резюмував Данилюк.

Читайте також: Уряд знайде рішення для диверсифікації ринку нафтопродуктів - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, Росія запровадила перелік товарів, які з 1 червня можна буде вивозити в Україну тільки на підставі окремих дозволів. До цієї категорії включено продукцію ПЕК, в тому числі вугілля і нафту та нафтопродукти.

За даними Державної фіскальної служби, Україна в січні-березні 2019 року імпортувала нафтопродуктів на 1,109 млрд дол. За даними відомства, імпорт нафтопродуктів з Росії в грошовому вимірі становив 460 млн дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-