Ринок електроенергії: РНБО ухвалить рішення, якщо не знайдеться компроміс

Ринок електроенергії: РНБО ухвалить рішення, якщо не знайдеться компроміс

Укрінформ
Усі сторони, причетні до запровадження ринку електроенергії в Україні, мають виробити спільну позицію з цього питання, інакше рішення буде ухвалюватися на майданчику Ради національної безпеки і оборони.
Про це заявив на брифінгу в п'ятницю, 31 травня, секретар РНБО Олександр Данилюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Більшість учасників засідання зійшлися на тому, що введення в дію закону треба відкладати, і питання в тому, чи це робити на три місяці, на дев'ять місяців, на рік. Але також була й позиція, що треба готуватися до того, що він все ж таки буде впроваджений. І тут не останню роль зараз відіграє здатність Верховної Ради розглянути зміни до цього закону, який відтермінує (запровадження ринку електроенергії) ... Зараз це питання є відкритим і остаточну позицію буде формувати Кабінет міністрів", - сказав Данилюк.

За його словами, на нараді звучало багато аргументів на користь відтермінування запровадження ринку електроенергії, зокрема, що не готова система розрахунків, що може відбутися стрибок цін на неї тощо. Крім того, міжнародні партнери змінюють свою позицію стосовно запровадження в Україні нового ринку з 1 липня, тому що по-різному оцінюють ризики від запровадження цієї моделі, якщо вона не буде підготовлена належним чином.

Читайте також: Енергоринок: як збалансувати інтереси держави, олігархів і громадян

"Але була також інша позиція - Рада проголосувала за закон, він вступає в силу з 1 липня, і всі органи державної влади і регулятори мали до цього підготуватися. Виходить так, що регулятори наголошують, що ми готові це робити, а учасники ринку і парламентарі вбачають ризики. Зараз була позиція Президента в наступному: ще раз зберіться і сформуйте єдину позицію... Тобто ми дамо певний час знайти компроміс, якщо ні, то це буде зроблено на майданчику РНБО", - зазначив Данилюк.

Як повідомляв Укрінформ, повномасштабний ринок електроенергії відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" повинен бути введений із 1 липня 2019 року.

Водночас у ДП НЕК "Укренерго" не виключають короткочасної відстрочки з введенням ринку електроенергії - на 2-3 місяці або перенесення на 2020 рік.

Наприкінці квітня експерт новообраного Президента Володимира Зеленського з питань енергетики, житлово-комунальних послуг та антимонопольного регулювання Андрій Герус заявляв, що запуск нового ринку електричної енергії треба перенести на один рік - із 1 липня 2019 року на 1 липня 2020 року - через невирішені проблеми, такі як значний обсяг перехресного субсидування і борги на ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-