МЕРТ долучає до підготовки макропрогнозних матеріалів українських студентів

МЕРТ долучає до підготовки макропрогнозних матеріалів українських студентів

Укрінформ
Мінекономіки презентувало аналітичний прогноз розвитку української економіки до 2022 року.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

“Міністерство економічного розвитку і торгівлі України опублікувало черговий випуск аналітичного звіту “Україна: перспективи розвитку. Консенсус-прогноз” (квітень 2019) та консенсус-прогноз “Україна: перспективи розвитку очима молоді”, - йдеться у повідомленні

Другий документ був сформований на основі розроблених студентами і аспірантами прогнозних матеріалів та тематичної дискусії з питань макроекономічного аналізу і прогнозування за ініціативи під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та представництва ЮНІСЕФ в Україні.

“Консенсус-прогноз дуже важливий, адже Уряд має закладати чітку філософію змін у бюджетну резолюцію на три роки і її слід сформувати на реалістичних цифрах, які використовуються при плануванні Держбюджету до 2021-2022 років. Зайвий консерватизм і надмірний оптимізм у прогнозах однаково шкідливі, бо ми говоримо про нові стимули для економічного зростання та необхідні ресурси і фінансування для ключових системних реформ, які забезпечують гідне майбутнє для кожної людини і кожної родини. Тому дуже важливо, що до цих аналітичних процесів ми цьогоріч залучили і молодих фахівців, адже разом з досвідченими аналітиками та експертами це сформує більш збалансовані прогнозні оцінки”, - відзначив у своєму слові Степан Кубів.

Виявилось, що експерти, які брали участь у підготовці дослідження “Україна: перспективи розвитку. Консенсус-прогноз” (квітень 2019) мали більш консервативний погляд. Рівень зростання ВВП за підсумками 2019 року вони прогнозують на рівні 2,7%, тоді як, на думку молодих авторів консенсус-прогнозу “Україна: перспективи розвитку очима молоді”, цей показник сягне 3,1%. У 2020 році експерти передбачають зростання ВВП на 3%, молодь — на 3,7%, у 2021 оцінка експертів — 3,5%, (оцінка молоді — 4,3%), у 2022 році оцінка експертів — 4% (оцінка молоді — 4,8%).

Зростання споживчих цін (у розрахунку грудень до грудня попереднього року) експерти очікують на рівні 8,7% у 2019 році, 7,6% у 2020 році, 6,8% у 2021 році і 6% у 2022 році. У свою чергу, згідно з оцінками молоді, зростання споживчих цін очікується на рівні 10,7% у 2019 році, 9,7% у 2020 році, 9,8% у 2021 році і 8% у 2022 році.

Читайте також: Румунська компанія шукає українських виробників якісного сільгоспобладнання

Коментуючи показники макроекономічного прогнозу, Кубів відзначив, що дані консенсус-прогнозу відповідають показникам, які закладені у бюджет-2019.

“Консенсус-прогноз зростання ВВП у 2019 році оцінений на рівні 2,7% і він є близьким до 3%, на основі яких були розраховані показники державного бюджету. Так само і інфляція, яка оцінена на рівні 7,6% практично співпадає із 7,4% закладених у бюджет. Приблизно таку ж ситуацію ми спостерігаємо і стосовно 2020 року. Вартий уваги і той факт, що логіка прогнозу макропоказників, презентована нашими молодими експертами і майбутніми колегами, в цілому співпадає з урядовою візією бюджетної декларації на наступні 3 роки та консенсус-прогнозу запрошених до дискусії експертів”, - відзначив Перший віце-прем’єр-міністр.

За оцінкою експертів, у 2019-2022 роках найбільш значущими внутрішніми ризиками для української економіки є високий рівень корупції, недостатньо швидке проведення реформ, посилення фактору трудової міграції. Серед зовнішніх ризиків найбільш значущими упродовж цього періоду, як і у попередніх опитуваннях, залишилися наступні: посилення гібридних загроз національній безпеці України, дефіцит зовнішнього фінансування та звуження можливостей доступу до міжнародних ринків капіталу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-