Енергоатом відреагував на

Енергоатом відреагував на "несплату" в бюджет 1,76 мільярда прибутку

Укрінформ
НАЕК "Енергоатом" у I кварталі 2019 року за результатами діяльності в 2018 році було нараховано та сплачено у повному обсязі 1 млрд 923,37 млн грн частини чистого прибутку.

Про це повідомили в прес-службі компанії, коментуючи інформацію ДФС про те, що "за результатами фінансово-господарської діяльності один з найбільших виробників електроенергії в Україні – НАЕК "Енергоатом" - задекларував частину чистого прибутку до сплати на суму 1,76 млрд грн, однак бюджет ці кошти досі не отримав".

"У I кварталі 2019 року за результатами діяльності в 2018 році НАЕК "Енергоатом" було нараховано та сплачено в повному обсязі 1 млрд 923,37 млн грн частини чистого прибутку. У фінансовому плані Компанії, затвердженому КМУ, у II кварталі 2019 року передбачено 45 млн 759 тис. грн, які сплачено в повному обсязі 21 травня", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у I і II кварталах 2019 року "Енергоатом" неодноразово і безрезультатно звертався до НКРЕКП щодо необхідності збільшення тарифу компанії на суму сплати частини чистого прибутку, оскільки на ці цілі у тарифі компанії на весь 2019 рік передбачається всього 200 млн грн.

"Таким чином, з початку року НАЕК "Енергоатом" сплатив загалом 1 млрд 969,129 млн грн, що на 1 млрд 769,129 млн грн більше, ніж затвердила у тарифі Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг", - заявили в компанії.

Читайте також: Енергоатом готовий підтримати поточний рівень цін на електрику після введення ринку

В "Енергоатомі" нагадують, що за останні три роки та перший квартал поточного року компанією в бюджет було сплачено без джерела покриття витрат в тарифі податок на прибуток і частину прибутку державного унітарного підприємства у розмірі 2 млрд 641,1 млн грн (у тарифі компанії передбачено 5,978 млрд грн; фактично сплачено – 8,619 млн грн). За десять років дефіцит коштів на оплату цих податків становить 8,898 млрд грн.

У компанії зазначають, що сам показник чистого прибутку не пов'язаний з реальним надходженням коштів. Наявність великого валового прибутку в першому кварталі пов'язана зі специфікою роботи НАЕК "Енергоатом". На цей показник впливають такі фактори: у I кварталі, який припадає на осінньо-зимовий період, відбувається зростання відпуску електроенергії, порівнюючи з іншими кварталами; здійснюється авансування для постачання свіжого ядерного палива відповідно до чинних контрактів, яке не враховується у витратах; йде підготовка до річної ремонтної кампанії (здійснюється накопичення запасних частин та обладнання) тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-