Комітет Ради з ПЕК вніс проект закону, який захистить чинні домашні СЕС

Комітет Ради з ПЕК вніс проект закону, який захистить чинні домашні СЕС

Укрінформ
У парламентському комітеті з ПЕК розробили проект закону, що усуває недоліки закону про "зелені" аукціони та захистить уже існуючі домашні сонячні електростанції (СЕС).

Про це під час Форуму з енергетичної безпеки України сказав перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Враховуючи дискусії довкола закону про "зелені" аукціони, ми коригуємо дві позиції, що мають подвійне трактування. Зокрема, мова йде про домашні СЕС до 30 кВт, які уже діють. Ми прописуємо жорстку умову, що для них ніякі правила не будуть змінюватися. Ті, хто почав будувати (СЕС - ред.), до кінця поточного року мають можливість добудувати та ввести в експлуатацію", - розповів Домбровський.

За його словами, тема домашніх СЕС також досліджується європейськими експертами у ході формування Четвертого енергетичного пакета.

"Це так звані просьюмери - домогосподарства і малий бізнес, що водночас і споживають, і генерують. Це новий напрямок, який потребує підтримки", - розповів Домбровський.

Він анонсував, що парламентський комітет з ПЕК надалі планує зміни до чинного законодавства або написання нового закону, що підтримає малі "зелені" електростанції.

"Ми підтримуємо розвиток альтернативної енергетики всіма наявними інструментами, але з 1 січня усі великі проекти будуть зобов'язані йти на аукціони. Також ми зменшуємо ціну ("зелений" тариф - ред.) на сонце (для сонячних електростанцій - ред.) на 25%, а на вітер - на 10%. Як показує європейський досвід, такий підхід дає можливість у 1,5-2 раза зменшити ціну на електричну енергію", - додав Домбровський.

Читайте також: "Зелені" аукціони підвищать рентабельність біогазових проектів на 10% - експерт

Як повідомляв Укрінформ, 25 квітня парламент ухвалив закон про "зелені" аукціони. Згідно із законом, нинішня система підтримки суб'єктів господарювання "зеленими" тарифами буде діяти до 2030 року. Документ передбачає впровадження "зелених" аукціонів із 2020 року та обов'язкову участь у них інвесторів сонячних електростанцій потужністю понад 1 МВт та вітроелектростанцій потужністю понад 5 МВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-