"Зелені" аукціони підвищать рентабельність біогазових проектів на 10% - експерт

Укрінформ
"Зелені" аукціони підвищать рентабельність біогазових проектів на 10%, що сприятиме зростанню таких біоенергетичних об'єктів в Україні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав голова Правління громадської спілки "Біоенергетична асоціація України" Георгій Гелетуха, повідомляє кореспондент агентства.

"На ринок біоенергетики України вийшов новий потужний гравець - Ecodevelop. Цей ринок є дуже перспективним. У Німеччині на сьогоднішній день близько 10 тис. біогазових установок, в Україні - 20. Можете собі уявити, куди ми можемо дійти, якщо рухатимемось у цьому напрямку. Біогаз - це майбутнє і сільського господарства, і енергетики", - розповів Гелетуха.

Він висловив вдячність Верховній Раді за ухвалення, а президентові Петру Порошенку - за підписання закону про "зелені" аукціони.

"Нові правила гри на ринку енергетики вводять аукціони. Це додатковий стимул для розвитку біогазових проектів, вони матимуть на 10% більшу рентабельність, ніж без цього закону. Сама система аукціонів передбачає, що компанії отримують тариф, якщо виграють на аукціоні, на 20 років. Він трохи менший, ніж "зелений тариф", але платитимуть його 20 років", - наголосив Гелетуха.

Читайте також: Державне підприємство достроково відтранспортувало 1 мільйон тонн аміаку

Він підкреслив, що Україна витрачає 12 млрд дол. на імпорт різних енергоносіїв.

"Давайте розвернемо ці кошти на розвиток власних установок та не будемо імпортувати енергоносії. Це і нові робочі місця, і податки", - додав Гелетуха.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у квітні ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №8449-д про "зелені" аукціони. Концепція у своїх ключових пунктах передбачає щорічне затвердження квот на спорудження ВДЕ на загальнодержавному, а не регіональному рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-