Зняття ЧАЕС з експлуатації: Україна до кінця року планує завершити три проекти

Зняття ЧАЕС з експлуатації: Україна до кінця року планує завершити три проекти

Фото
Укрінформ
Україна до кінця 2019 року планує завершити будівництво сухого сховища для відпрацьованого палива №2 (СВЯП-2), ввести в експлуатацію новий безпечний конфайнмент та завод із переробки рідких радіоактивних відходів (РАВ).

Про це під час засідання Комітету країн - членів ЄС для Програми інструменту співробітництва з ядерної безпеки повідомив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, повідомляє прес-служба агентства.

«Завдяки підтримці міжнародної спільноти найважливіші проекти у зоні відчуження - об’єкти НБК та СВЯП-2 - сьогодні знаходяться на завершальному етапі перед введенням їх в експлуатацію. Окрім того, активна робота ведеться щодо розвитку національної інфраструктури поводження з РАВ та зняття ЧАЕС з експлуатації. Ми залучаємо міжнародних експертів та вивчаємо кращі світові практики, щоб обрати найбільш оптимальні концепції характеризації та захоронення РАВ в Україні, а також привести українське законодавство у цій сфері до європейського зразка», - сказав голова ДАЗВ.

За словами Петрука, серед пріоритетних завдань на 2019 рік, які реалізовуються за підтримки міжнародної спільноти, - прийняття нової класифікації РАВ, завершення будівництва сухого сховища для відпрацьованого палива № 2 (СВЯП-2), введення нового безпечного конфайнменту та заводу з переробки рідких РАВ в експлуатацію, продовження роботи зі створення геологічного сховища.

Читайте також: Новий чорнобильський "саркофаг" введуть в експлуатацію восени

Петрук також представив поточний стан системи поводження з радіоактивними відходами (РАВ) в Україні та перспективи реалізації проектів Програми інструменту співробітництва з ядерної безпеки. Він ознайомив учасників засідання із проектами міжнародної технічної допомоги з ядерної безпеки, що реалізуються у зоні відчуження за фінансової підтримки Європейської комісії, та досягненнями у сфері удосконалення українського законодавства у цій сфері.

Серед важливих результатів України Петрук, зокрема, відзначив відновлення функціонування Державного фонду поводження з РАВ, з якого фінансуватиметься робота системи поводження з РАВ, а також прогрес у створенні Стратегічної дорожньої карти спільно з JSO.

Як відомо, Спільний офіс підтримки (JSO) був створений для управління Інструментом співробітництва з ядерної безпеки в Україні Європейської комісії в Києві в січні 2005 року.

JSO надає пряму підтримку українським партнерам ЄК в ідентифікації, підготовці та реалізації проектів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-