Новий чорнобильський

Новий чорнобильський "саркофаг" введуть в експлуатацію восени

Укрінформ
Введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС відбудеться восени цього року.

Про це в ефірі UA: Українське радіо сказав голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цього року завершується реалізація двох міжнародних проектів: будівництво нового безпечного конфайнмента та сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу. Конфайнмент введений у проектне положення у 2016 році, за останні роки впроваджувалися заходи, пов'язані з монтажем необхідних систем, щоб він почав виконувати свої функції. По-перше, захисну, по-друге, демонтаж нестабільних конструкцій "Укриття", а в майбутньому - вилучення паливних мас", - зазначив Петрук.

Він нагадав, що Чорнобильська АЕС готується до передачі конфайнмента замовнику та введення його в експлуатацію.

"Передача має бути здійснена цього року, це буде окрема подія. Я думаю, ми вийдемо на початок осені на таке рішення", - зауважив Петрук.

За його словами, український персонал, що проходив відповідну підготовку, поступово заміщає персонал французької компанії "Новарка".

Читайте також: Новий чорнобильський "саркофаг" готовий на 99%

"Є така концепція - "зелена галявина". Потрібно провести певні роботи для зняття станції з експлуатації. З блоків треба вилучити ядерне паливо та перемістити у сховище, виконати інші регламентні роботи. На місці цієї станції має бути зелена галявина. Звісно, це тривала перспектива, але це загальні норми, які мають бути виконані", - сказав Петрук.

Як повідомлялося, 22 квітня новий безпечний конфайнмент було переведено у режим пробної експлуатації, що тривала 72 години. Випробування нового укриття пройшло успішно.

Після проведення пробної експлуатації проект перейде на етап дослідно-промислової експлуатації. Для цього ЧАЕС має отримати відповідний дозвіл на підставі документів, які будуть складені за результатами пробної експлуатації. Дослідно-промислова експлуатація триватиме не більше року.

Фото:@ picture-alliance / dpa / EBRD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-